Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV sklapao niz štetnih ugovora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2013.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

RTV sklapao niz štetnih ugovora

Sindikat novinara pri Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata Novog Sada zatražio je juče da nadležni istražni organi utvrde krivičnu odgovornost za niz štetnih ugovora, vrednih više stotina hiljada evra, koje je u proteklom periodu zaključilo rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine.

Ugovori koji su zaključeni od kraja 2011. do sredine prošle godine, sa određenim distributerskim kućama na Kipru i u Beogradu o kupovini filmova i serija, i drugi primeri rasipničkog ponašanja menadžmenta RTV-a, razlozi su teškog finansijskog stanja u kojem je pokrajinski medijski javni servis, rekao je predsednik tog sindikata Boro Lazukić na konferenciji za novinare.

- Zaključeni štetni ugovori pokazuju da nije problem u efikasnosti naplate TV pretplate ili u kojoj meri će taj javni servis biti finansiran iz budžeta, nego je isključivo problem u menadžmentu i načinu poslovanja - ocenio je on i istakao da plate zaposlenima u RTV-u nisu isplaćene za jun, jul i avgust, a doprinose je ta kuća poslednji put uplatila za maj ove godine.

Lazukić je naveo da je rukovodstvo RTV-a sa kiparskom firmom “Permišn end rajts” ugovorilo nabavku filmova i TV serija u ukupnom iznosu većem od 55 miliona dinara, a prvi takav ugovor, vredan oko 100.000 evra, zaključen je 22. decembra 2012. godine.

Plaćanje je obavljeno preko jedne kiparske banke, u deset mesečnih rata “davanjem deset overenih menica”, precizirao je Lazukić i dodao da je taj ugovor potpisao prethodni generalni direktor RTV-a Siniša Isakov, koji je sad na dužnosti savetnika prvog čoveka te kuće Srđana Mihajlovića.

Kako je rekao Lazukić, drugi sporni ugovor sa istom kiparskom kompanijom o nabavci filmova i serija, vredan 250.000 evra, potpisao je pomoćnik generalnog direktora RTV-a Duško Šušak, a Isakov je sa beogradskom kućom “MFC Megakom” zaključio sličan ugovor od 131.500 evra.

Sindikat novinara traži odgovore i na pitanja, kazao je Lazukić, po kakvom kriterijumu je određen raspon plata u RTV-u od 1,5 do 13, što je suprotno odgovarajućem pravilniku o stimulacijama, kao i da bude istraženo pod kojim uslovima su sa određenim ljudima potpisivani takozvani “ugovori zaštitnih padobrana”, vredni od 20.000 do 30.000 evra.

Zatraženo je i da se utvrdi odgovornost Upravnog odbora RTV zbog menjanja finansijskog plana te medijske kuće u toku protekle godine i “da li je probijen fond za lične dohotke i ostala primanja, a da istovremeno vrednost boda nije povećavana”.

Lazukić je pitao na osnovu čije odluke je otvoreno dopisništvo RTV-a u Beogradu, koliko radnika radi u njemu i koliki su troškovi, kao i “da li su ukupna potraživanja dobavljača RTV-a oko sedam miliona evra”. On je upitao i koliko je radnika zaposleno u poslednjih godinu dana u toj kući, a da se “stalno potencira, što smatramo nekakvom vrstom zastrašivanja, kako postoji višak zaposlenih u RTV-u”. Lazukić je ocenio da se problem finansiranja RTV-a koristi i u političkim prepucavanjima pa se tako, kako je naveo, između ostalog čulo i to kako teška finansijska situacija preti da budu ukinuti programi na jezicima nacionalnih zajednica.

Sindikat novinara traži da nadležni istražni organi što pre obave istragu stanja u RTV-u i podnesu krivične prijave, rekao je Lazukić i naglasio da je neophodno doneti set zakona kojima će biti uveden red na medijskoj sceni Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi