Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS slavi pet i po decenija rada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2013.

RTS slavi pet i po decenija rada

Pre tačno 55 godina na beogradskom sajmu počelo je emitovanje programa Televizije Beograd. Od vremena kada su snimci iz sveta, na filmskim trakama, stizali vozom ili avionom sa danom zakašnjenja, do doba digitalne televizije, RTS već pet i po decenija postavlja standarde.

 

Na današnji dan 1958. godine, na beogradskom sajmu počelo je emitovanje programa Televizije Beograd. Uprkos brojnim teškoćama, Informativni program RTS-a beleži najveću gledanost.

Televizija Beograd predstavila se trosatnim programom - od Dnevnika, sporta, filma, TV drame, intervjua do zabavnog programa, i tako je postavila standarde.

I za život i za vesti, tih kasnih pedesetih, bilo je strpljenja. Tako su snimci iz sveta, na filmskim trakama, stizali vozom ili avionom dan kasnije.

Prvi samit nesvrstanih 1961. godine bio je izazov i za državu i za televiziju, jer je to bio prvi prenos jednog događaja.

Beograd 1965. godine dobija simbol, a televizija predajnik - Avalski toranj. Ubrzo je RTS dobio i novu zgradu u Aberdarevoj ulici, a početkom sedamdesetih ima i Drugi program.

Tada smo živeli svakodnevnicu Živkovića kroz "Grlom u jagode", pravili diverzije sa "Otpisanima", putovali sa "Kamiondžijama", razgovarali "Obraz uz obraz" sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem i njihovim gostima.

Znanje je postalo bliže uz naučni program, a sportske legende večne kroz emisiju "Indirekt". Deca su rasla uz "Poletarac", "Neven" i "Kockicu".

Krizu osamdesetih osetili su "Šurdilovići" i "Popadići" u serijama "Vruć vetar" i "Bolji život".

Vremenom je bilo sve više emisija uživo, osnovni su Beogradski program i Treći kanal, izgrađena je zgrada na Košutnjaku.

Prenos Titove sahrane 1980. godine bio je podvig za televiziju tog doba. Slika pada režima u Rumuniji 1989. godine u svet je otišla preko Beograda.

Onda je počeo rat - rat između naroda i rat novinara sa etikom profesije. Za devedesete je plaćena previsoka cena, u napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine bombardovana je televizija i stradalo je 16 radnika RTS-a. Televizija je zapaljena 5. oktobra 2000. godine.

Pre osam godina RTS je postao Medijski javni servis. Sa novim milenijumom, raslo je i poverenje gledalaca. Informativni program vodi u maratonskoj trci - RTS izveštava sa svih kontinenata.

Publika je ostala verna i serijskom programu RTS-a. U godini kada je obeleženo pola veka televizije, snimljeno je najviše serija nego i jedne godine do tada.

Rođen je i Digitalni program - celodnevni program kulture i umetnosti, televizija za 21. vek.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi