Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA danas šalje "odbijenice"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2013.

Izvor: B92, Tanjug

RRA danas šalje "odbijenice"

RRA danas šalje televizijama "Nova" i "Kopernikus Svet plus 3" rešenja kojima su odbijene njihove prijave za izdavanje nacionalnih frekvencija.

Tanjugu je u tom regulatornom telu rečeno da učesnici konkursa imaju pravo na podnošenje prigovora na odluku Saveta RRA u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, nakon čega će Savet doneti odluku po prigovoru.

Savet je dužan da odluku o prigovoru donese u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja i protiv ove odluke Saveta moze se pokrenuti upravni spor. 

Savet RRA na sednici održanoj 9. avgusta nije dodelio dozvolu za emitovanje televizijskog programa nijednoj od dve zainteresovane televizije i naglasio da je prema zakonu dužan da raspiše novi javni konkurs. U saopštenju RRA je tada navedeno da nijedna od dve televizije koje su imale potpunu i blagovremenu dokumentaciju, a učestvovale su na javnom konkursu za frekvenciju koja je ostala upražnjena gašenjem TV Avala, nisu dobile potreban broj glasova članova Saveta. 

Glasanje je bilo tajno, a dva člana Saveta glasala za Televiziju "Nova", tri člana za "TV Kopernikus Svet plus 3", a četiri nisu dala glas ni za jednog podnosioca prijave. 

"Prema Zakonu, Savet RRA je dužan da ponovo raspiše javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ne odluči da mrežu K5, ugašene TV Avala, ustupi za proces digitalizacije Republike Srbije, što znači da bi trebalo promeniti Plan raspodele radiofrekvencija", navedeno je u saopštenju. 

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević izjavio je juče da je stav tog ministarstva da nacionalna frekvencija koja je ostala upražnjena gašenjem televizije "Avala" treba da bude iskorišćena za proces digitalizacije, ali da još nije izvesno da li će se to dogoditi budući da Republička radiodifuzna agencija još nije donela konačnu odluku. 

Lazarević je Radio-televiziji Srbije rekao da je preduslov takvog prenamenovanja upražnjene frekvencije da RRA u žalbenom postupku ne dodeli tu frekvenciju nekoj televiziji. 

On je objasnio da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo plan raspodele čijim donošenjem će se ta frekvencija predodrediti da se koristi za proces digitalizacije, međutim taj pravilnik ne može da bude usvojen pre konačne odluke RRA. 

Ministarstvo je, kako je objasnio, takođe, u prethodnih godinu dana završilo izradu svih projekata potrebnih za proces digitalizacije, razrešilo sve nedoumice i otvorena pitanja koja su kočila proces i uspostavilo efikasne mehanizme koordinacije između institucija zaduženih za proces digitalizacije. "Mi smo od EU dobili opremu kojom smo instalirali inicijalnu mrežu, ali zbog nepostojanja slobodnih frekvencija ne koristimo svu opremu odnosno nismo uspostavili tu mrežu", rekao je Lazarević. 

Prema njegovim rečima, ukoliko bi upražnjena frekvencija bila korišćena za proces digitalizacije bilo bi moguće ostvariti pokrivanje 60 odsto teritorije Srbije digitalnim signalom za nekoliko meseci, a do kraja godine čak 80 odsto teritorije. On je podsetio da je proces digitalizacije međunarodno preuzeta obaveza Srbije, a da će poglavlje deset u pregovorima sa EU koje se bavi telekomunikacijama biti jedno od prvih koje će biti otvoreno i da će digitalizacija biti preduslov za njegovo zatvaranje. 

"Ukoliko digitalizaciju ne bismo završili do 17. juna 2015. veliki broj naših građana koji primaju TV signal analognim sistemom mogli bi da ostanu bez TV signala, posebno je reč o građanima u pograničnim područjima", kazao je Lazarević. On je dodao da proces digitalizacije neće previše koštati građane a da će država pomoći onima koji su socijalno najugoroženiji da sprovedu prelazak na digitalni prijem.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

23.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 12:06

Konzervacija kanala mreze K-5 (bivse TV Avale)

U gore navedenom tekstu stoji:

"Lazarević je Radio-televiziji Srbije rekao da je preduslov takvog prenamenovanja upražnjene frekvencije da RRA u žalbenom postupku ne dodeli tu frekvenciju nekoj televiziji.

On je objasnio da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo plan raspodele čijim donošenjem će se ta frekvencija predodrediti da se koristi za proces digitalizacije, međutim taj pravilnik ne može da bude usvojen pre konačne odluke RRA."

"Savet je dužan da odluku o prigovoru donese u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja i protiv ove odluke Saveta moze se pokrenuti upravni spor", pise u drugom pasusu ovog teksta.

Upravni spor moze da traje mesecima i godinama, a do konacnog resenja frekvencijski kanali mreze K-5 se "zaledjuju" i "konzerviraju", a resorno ministarstvo ne moze da donese odluku o izmeni odgovarajuceg plana raspodele radio-frekvencija, ukljucujuci i aneks 4?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi