Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gajin: Zakon o javnim servisima do kraja sledeće nedelje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 08. 2013.

Izvor: Beta

Gajin: Zakon o javnim servisima do kraja sledeće nedelje

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o javnim servisima nastojaće da završi konačnu verziju tog teksta do kraja sledeće nedelje, izjavio je danas član tog tela Saša Gajin. Gajin je potvrdio da je Ministarstvo kulture i informisanja povuklo Nacrt zakona o javnim servisima i formiralo novu radnu grupu eksperata koja će usaglasiti taj zakonski tekst.

 

On je rekao da se nova radna grupa sastoji od predstavnika javnih servisa RTS i RTV, Ministarstva kulture i informisanja i dva nezavisna eksperta, a ambicija je da se na temelju ranijih verzija zakona koje nisu bitno različite, u najskorije vreme usaglasi konačni tekst.

Prema njegovim rečima, povlačenje Nacrta zakona o javnim servisima zatraženo je jer nije bilo poznato ko su autori tog teksta, kao i zbog primedbi na rešenja o načinu finansiranja javnih servisa.

U tekstu koji je povučen iz javne rasprave, bilo je sporno neoročeno budžetsko finansiranje RTS-a, jer je u ranijoj verziji predloženo da se javni servis finansira iz budžeta do 2015. godine i da se zatim pređe na TV pretplatu, rekao je Gajin.

On je rekao da je u Nacrtu zakona o javnim servisima koji je povučen iz javne rasprave, nadzor nad uređivačkom koncepcijom, raspoloživim novcem, troškovima i poslovanjem bio poveren Republičkoj radiodifuznoj agenciji, što je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.

"To je pokušaj da se javni medijski servisi stave pod direktnu kontrolu izvršne vlasti", rekao je Gajin i dodao da su u zakonu koji je povučen iz javne rasprave, RRA bila prepuštena ovlašćenja rezervisana za vladu i ministarstva.

Gajin je rekao da je nova radna grupa na današnjem sastanku usaglasila osnovne odredbe i načela javnih servisa, a narednih dana trebalo bi da se formulišu i programska i uređivačka koncepcija, sadržina programa, upravljački organi i na kraju način finansiranja.

"Ideja je, ukoliko javni servis mora da se finansira iz budžeta, da to bude na određeni rok i da se zna iznos finansiranja, a posle toga da se uvede pretplata", rekao je Gajin.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) pozdravili su danas odluku o povlačenju Nacrta zakona o javnim servisima iz javne rasprave i formiranju radne grupe eksperta koja će nastaviti rad na izradi teksta medijskih zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi