Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ističe vreme za digitalizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 08. 2013.

Autor: R. Dragović - I. Mičević Izvor: Večernje novosti

Posao koji mora da se završi

Ističe vreme za digitalizaciju

Jedina slobodna nacionalna frekvencija biće iskorišćena za završetak procesa digitalizacije televizije. Da bi posao bio završen, prvi korak mora biti povučen na proleće.

 

Republička radiodifuzna agencija neće raspisati novi konkurs za dodelu frekvencije na kojoj se emitovao program Televizije Avala. Država je time donela konačnu odluku da ovaj „kanal“ iskoristi za digitalizaciju televizije - posao koji Srbija mora da završi do leta 2015. godine.

Ovaj plan mogla bi da odloži samo odluka RRA da uvaži eventualne žalbe televizija Nova i Kopernikus na odluku da nijedna ne dobije nacionalnu frekvenciju.

“Kada naša pravna služba pošalje emiterima obrazloženje odluke da nacionalna frekvencija ne bude dodeljena, ostaje im 15 dana da se na taj dopis žale”, objašnjava Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

“Tek kada žalbe budu razmotrene, a konkurs i zvanično završen, država će moći da na drugi način raspolaže frekvencijom”.

A upravo ova, jedina slobodna nacionalna frekvencija trebalo bi da ubrza proces prelaska sa analognog na digitalni televizijski signal. Srbija bi time ispunila obavezu prema Evropi, gledaoci bi dobili bolji kvalitet signala, a država priliku da inkasira više miliona evra od digitalnih dividendi. Da bi posao bio na vreme završen, međutim, prvi korak mora da bude povučen već na proleće.

U Ministarstvu nadležnom za telekomunikacije napominju da će korišćenje slobodnih frekvencija, kao što je „kanal“ na kome se donedavno emitovala Avala, puno da doprinese procesu digitalizacije. Kažu, sada imaju putiće, a to će biti auto-put ka punoj digitalizaciji. Većina ostalih planova je završena, a zeleno svetlo daće Vlada već u narednih mesec, dva.

“Plan raspodele uputili smo u proceduru koja bi trebalo da bude okončana do jeseni”, kaže državni sekretar Stefan Lazarević. “O njemu će se izjasniti sve institucije, a kada RRA donese konačnu odluku plan će biti i zvanično usvojen”.

Dok obični građani za vrstu signala na ekranu ne haju, a skeptici u njoj vide samo nametanje obaveze da kupujemo skuplje tehničke uređaje, stručnjaci kažu da je minut do podne da se proces digitalizacije televizije Srbija prebaci u petu brzinu. Ovaj posao, koji je prvobitno trebalo da bude završen do 2012, pomeren je do crvene linije - jula 2015. Srbija se zbog tapkanja u mestu više puta našla na meti kritika EU. Ovaj proces Brisel je pomogao sa 10,5 miliona evra, od čega je osam miliona za opremu, a ostatak tehnička pomoć.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže da je digitalizacija strateško pitanje i u tom svetlu vidi i sudbinu frekvencije koju je koristila Televizija Avala

“Iako zakon koji trenutno važi nalaže da se slobodna frekvencija odmah ponudi emiterima, država bi trebalo da ovaj „kanal“ iskoristi za digitalizaciju. To bi bio strateški posao”.

Profesor Veljanovski objašnjava da Srbija u digitalizaciji kasni ne samo za evropskim državama, nego i za zemljama regiona. Ukoliko pod hitno, a najkasnije 2015. godine, ovaj posao ne bude završen, naša zemlja postaće crna rupa na medijskom nebu Evrope. To znači da će, zbog digitalnih signala komšija, svi građani koji TV gledaju putem običnih, analognih antena, ostati bez programa na srpskom.

Koštaće i građane

Prvobitna procena bila je da će digitalizacija koštati Srbiju oko 75 miliona evra, ali su poslednji proračuni pokazali da će to biti znatno manje - između 35 i 50 miliona. Ovaj proces će na novčanicima osetiti i građani, jer većina televizora u sebi nema poseban uređaj koji omogućava prijem digitalnog signala. Uređaji koštaju od 40 do 70 evra, ali se očekuje da će cena adaptera u jeku digitalizacija pasti na dvadesetak evra. Teret će pasti na najsiromašnije, većinom stanovnike sela, jer u gradovima, korisnici kablovskih televizija neće imati trošak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi