Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ljajić: Proces digitalizacije biće završen sredinom 2014.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 08. 2013.

Izvor: Tanjug

Ljajić: Proces digitalizacije biće završen sredinom 2014.

Sredinom naredne godine proces digitalizacije u Srbiji trebalo bi da bude završen, što je skoro godinu dana pre roka na koji se Srbija obavezala, a ceo proces će doneti ogromne prednosti za građane, izjavio je večeras ministar telekomunikacija Rasim Ljajić. On je rekao da je danas održan sastanak na kome je utvrđena dinamika procesa digitalizacije i da je planirano da do 1. oktobra bude pokriveno 60 odsto Srbije digitalnim signalom, a do kraja godine još 20 odsto.

 

"To znači da je to ukupno 80 odsto na kraju 2013. godine, a tokom zime završavaćemo ostalu papirologiju za raspisivanje tendera, javne nabavke, opremu za nove lokacije i sredinom naredne godine očekujemo da u potpunosti završimo proces i to skoro godinu dana pre roka na koji smo se obavezali, a to je 17. jul 2015", rekao je Ljajić TV "Pink".

Digitalizacija će doneti praktičnu korist građanima, a to je, pre svega, bolji kvalitet slike i zvuka, kao i veći broj programa, budući da je, kako je ukazao, sada 53 odsto domaćinstva u Srbiji osuđeno na praćenje dva do tri kanala.

"Sve posmatramo kroz beogradsku prizmu gde imate i po 40 kanala, što nije slučaj sa ostatkom Srbije", napomenuo je ministar.

Građnani će, kako je naveo, pored izbora više programa, imati mogućnost i novih servisa i usluga, a i pokrivenost Internetom će biti mnogo veća, pa će ga biti i u ruralnim delovima zemlje.

Osvrćući se na nedavnu sednicu RRA kada nikome nije dodeljena nacionalna frekfencija koju je nekada koristila TV "Avala", Ljajić, koji je i ministar telekomunikacija, naglasio je da je dobro što je država u tom slučaju ostala po strani.

"Mislim da je bilo više sukoba različitih interesa, pre svega, na medijskom planu nego što je bilo pokušaja politizacije ovog slučaja. Ono što je dobra stvar je to što niko od državnih organa ili iz vlade nije hteo ni na koji način da se involvira u ceo slučaj. Verovatno je bilo pokušaja da se neko poziva na pojedine političare, ali je odluka pokazala nešto sasvim suprotno - da je država ostala po strani kada se radi o odluci nezavisnog tela kao što je RRA", rekao je Ljajić.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 13:37

Kratko pamcenje

"Sredinom naredne godine proces digitalizacije u Srbiji trebalo bi da bude završen, što je skoro godinu dana pre roka na koji se Srbija obavezala", pise u gornjem tekstu. Bilo bi bolje da umesto "trebalo bi" u tekstu pise "treba da" ili "mora da". Digitalizacija je u Srbiji trebalo da bude zavrsena, po prvom strateskom planu, 4.4.2012. godine, sto nikad ne bi trebalo zaboraviti!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi