Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS – ekran osetljiv na dodir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2013.

Autor: Dragana Pejović Izvor: NIN

RTS – ekran osetljiv na dodir

Kriza Radio-televizije Srbije završiće se u budžetu Republike Srbije. Ili će u njemu tek da počne. Jer sva ujdurma u vezi sa finansijskim problemima javnog servisa svela se, kako se mesecima očekivalo, na finansiranje prihodima iz budžeta umesto pretplate, čime su reanimirane stare polemike o povećanju direktnog uticaja vlasti na izveštavanje RTS-a i nove o početku kraja dominacije te kuće na skalama rejtinga.

Tendencija da se RTS dovede u situaciju  zavisnosti bila je isuviše očigledna. Mesecima najavljivano ukidanje pretplate  rekordno je smanjilo njenu naplatu, a hitno pisanje nacrta zakona kojim bi se  taj transfer uredio praćeno je brojnim nepravilnostima - raspuštanjem radne  grupe, nejasnim i kontradiktornim odredbama, nekim koje su u suprotnosti sa  drugim zakonima, ali pre svega, slučajno ili namerno, nedovoljno jasnim  definisanjem zadataka i mehanizama „odbrane“ nezavisnosti javnih servisa.

RTS i RTV, nisu, međutim, jedini koji će pretrpeti čvršće povezivanje sa  izvršnim vlastima, nego i agencijska kuća Tanjug, koja će, kako je najavljeno iz Ministarstva kulture i informisanja, postati Vladin biro za komunikacije.
Po predstavljanju seta medijskih zakona, stigle su pritužbe, čak je dovedena u  pitanje i njihova ustavnost. Profesor Saša Gajin, član radne grupe koja je bila  zadužena za pisanje Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o elektronskim  medijima u formi jednog, kaže da radnim grupama mora da se omogući da nastave  rad na predlozima, a da se oni koje je objavilo Ministarstvo moraju povući, jer  se njihov autor ne zna. „Nacrt zakona o elektronskim medijima bi trebalo  poboljšati u nekim elementima, a Prednacrt zakona o javnim medijskim servisima  rađen je mimo znanja radne grupe. U njemu se na neprimeren i neustavan način  određuje nadzor nad finansijama RTS od strane RRA.“

Ljuti protivnici finansiranja javnog servisa iz budžeta, koji svoj stav  objašnjavaju upravo suprotnom evropskom praksom i ubijanjem svake mogućnosti da  u tom slučaju javna televizija radi u korist javnosti, a ne vlasti, nisu manje  isključivi zbog brojki koje pokazuju da u ovom trenutku ne postoji drugo  rešenje. Stanovništvo je, kao i RTS, a tek RTV, sve siromašnije da bi plaćalo  pretplatu.

Predstavnici najvećih novinarskih udruženja, UNS-a i NUNS-a, slažu  se da ako nema drugog rešenja, rad javnog servisa treba da se plaća iz budžeta, na što sigurniji način i što je kraće moguće, do uvođenja obavezujuće pretplate.

Gajin nije jedini prema čijim saznanjima predloženi Prednacrt nije taj koji će  se naći na javnoj raspravi. A Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture  zadužen za informisanje, potvrđuje za NIN da će neke odredbe biti izbrisane.

Kolarević, koji je garantovao mehanizam kojim će profesionalna sigurnost u  RTS-u ostati netaknuta, objašnjava da će, kad se detalji utanače, Vlada  potpisivati ugovor sa javnim servisom i da će se dogovoreni iznos uplaćivati u  12 mesečnih rata. „Ugovorom će biti rešen iznos rate i dan u mesecu kada se ona  isplaćuje. Kašnjenje i druge promene neće biti mogući, jer će to značiti  kršenje ugovora. Zakonom će biti definisano za šta se troše prihodi iz budžeta,  a šta su komercijalni troškovi.“ Kolarević kaže da sve to ne bi trebalo da  traje duže od dve godine, mada ni to ne stoji u Prednacrtu, i da je tendencija  da se kombinacijom dva vida finansiranja postepeno dođe do pretplate u nekom  novom obliku.

Ako je realan i dobronameran, ovaj plan bi mogao da demantuje sumnje da se  najpre finansijskom ugroženošću, koja je na RTS-u počela prvo kada je 2004.  godine Vlada odlučila da im smanji budžet sa 54 na 21 milion evra, onda  uvođenjem nenaplative pretplate i konačno dovođenjem do potpune finansijske  zavisnosti od siromašnog budžeta Srbije, realizuje namera da se od javnog  servisa učini mala i beznačajna medijska kuća zanemarljivih finansijskih  kapaciteta, bez uticaja i sa rejtingom koji ne bi uznemiravao nikoga sem  malobrojnih zaposlenih.

Tu tezu potkrepljuje ideja, koja bi mogla da se ostvari  usvajanjem ovakvog Prednacrta, prema kojoj te televizije ne bi imale pravo da  naplaćuju predizborni program. Što bi, onda, bilo oko sedam miliona evra koje  bi komercijalni mediji mogli da podele među sobom. Kolarević kaže da se to neće  dogoditi.

„I do sada je RTS imao obavezne besplatne minute za predizborni  program, a ono što su do sada naplaćivali i odsad će. Sve što je bilo  komercijalno, ostaje.“ zavera: Poznavaoci ocenjuju da su, u produkcijskom smislu, konkuretnim  komercijalnim televizijama sa nacionalnim pokrivanjem potrebne decenije da bi  dostigle kapacitete i opremljenost RTS-a. Piplmetri kažu da je mnogo potrebno i  da bi se dostigla gledanost prvog kanala te stanice. A uticaj medijskih moćnika  u vrhovima vlasti potkrepljuju sve češća gostovanja prvaka vladajuće koalicije  na komercijalnim kanalima u trenucima kad saopštavaju vesti od javnog značaja.

Saša Gajin kaže da se, kad se pogleda projekcija budžeta za RTS, može izvesti  zaključak da se njegov značaj želi umanjiti. „Iznos sredstava, koji će biti  obezbeđen, manji je od nivoa pretplate. Onda se može spekulisati o tome kome je  u interesu da se javni servis dovede do loše pozicije. Da teza o planskom  uništavanju javnog servisa ima smisla kazuje i činjenica da se odustalo od  pokušaja da se zakonom omogući unapređivanje poslovanja javnog servisa. Ne može  se imati ozbiljan javni servis ako mu se ne obezbedi izvor finansiranja od  strane stanovništva, koje od njega kupuje informaciju.“

Tanjug: Budžetom će, kako je ranije najavljivano, biti izdvojeno najviše 60  miliona evra za RTS i 20 miliona za RTV, mada Kolarević tvrdi da će se o iznosu  još razgovarati kada uprave javnih servisa predlože i obrazlože svoj  finansijski plan. Za Tanjug je ove godine izdvojeno 132 miliona dinara, 11  miliona mesečno, odnosno 60 miliona manje nego prošle godine. U toj agenciji  NIN nije uspeo da dobije odgovor na pitanje kakve će promene u radu uslediti  tokom transformacije u Vladin biro, ni koji su zadaci pred Tanjugom, ali je  Kolarević obrazložio da je reč o plasiranju u svet i prikupljanju iz sveta  vesti od značaja za Vladu Srbije, a da će reorganizacija i socijalni programi  biti nezaobilazni.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić kaže da je ta najava logična, jer je za  Vladin biro potrebno manje ljudi nego što ih ova agencija ima. „Tanjug je na  tržištu, a prima novac iz budžeta, za koji ne konkurišu druge dve agencije i to  je ilegalna situacija. To nije javni servis, nego javno preduzeće. Mada ne  vidim zašto bi država uopšte pravila servis.“

Nezavisnost: Logikom nelojalnog položaja na tržištu, koji proizlazi iz  budžetskih sredstava, mogao bi se preispitivati i status RTS i RTV u odnosu na  konkurenciju, bez obzira na to što imaju pravo na duplo manje minuta reklama u  odnosu na druge stanice. To bi, međutim, otvorilo i pitanje potrebe za javnim  servisom uopšte, a te se potrebe demokratska društva još nisu odrekla.

Hitno  usvajanje spornih i nadasve nedovršenih zakona, neće uvesti red u medijski  sektor u Srbiji. Naprotiv. Ostaviće prostor za još veći nered i pre svega za  manipulaciju glavnom ulogom javnog servisa. Uostalom, takav epilog hronologije  koja demonstrira modalitete pokušaja da se javni servis učini nezavisnim samo  od javnosti, očekivan je u mentalitetu u kome svaka vlast veruje da će doveka  trajati. Ali će potvrditi i druge slutnje. Da baš ova vlast ne radi samo za  svoju propagandu nego i za interese onih čije račune bi ugrozilo postojanje  nezavisnog, a gledanog javnog servisa.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi