Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA: Niko nije dobio frekvenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2013.

Izvor: Beta

RRA: Niko nije dobio frekvenciju

Savet Republičke radiodifuzne agencije raspisaće novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala jer danas nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za dodelu nacionalne frekvencije. Savet je na današnjoj sednici tajnim glasanjem odlučio da frekvenciju nekadašnje TV Avala ne dobiju ni TV Nova ni TV Kopernikus.

Predsednik Saveta vladika Porfirije rekao je novinarima da je za dodelu frekvencije bilo potrebno pet glasova, a da je za TV Novu glasalo dva, a za Kopernikus tri člana Saveta.

Prema njegovim rečima, četiri člana saveta RRA su smatrala da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti.

"Verujemo da smo doneli odluku koja je u interesu građana Srbije", rekao je Porfirije.

Sednica Saveta RRA na kojoj se glasalo počela je oko 11.30h i bila je, kao i prethodna, zatvorena za javnost. Podsetimo, za nacionalnu frekvenciju koja je ostala upražnjena gašenjem TV Avala, borile su se TV Nova i TV Kopernikus Svet plus 3. Ni jedan od ta dva kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Savet je na sednici u sredu, za kada je isprva bila najavljena ta odluka, Teorijski je moguće da frekvencija ne bude dodeljena, u slučaju da nijedna od dve televizije koje su podnele konkursnu dokumentaciju ne dobije pet glasova. 

Konačni zakonski rok za dodelu ove frekvencije je 19. avgust. 

RRA je ranije objavila imena dobitnika dozvola za regionalno radio i televizijsko emitovanje i izrekla opomenu TV "Pink" zbog napada na "Blic". 

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić objašnjava za Radio B92 kako će izgledati glasanje. 

"Na sednici u sredu mi smo doneli odluku da glasamo tajno o toj frekvenciji, tako da će na sednici, ukoliko ne bude potrebe za novom razmenom mišljenja, jer smo mi diskusiju u toj tački priveli kraju, biti jednostavno podeljeni glasački listići na kojima moraju da budu navedena oba konkurenta, čija je dokumentacija blagovremena i komplentna i članovi saveta onda obave tajno glasanje. Komisija koju formira Savet prebroji glasove i obavesti Savet o tome kakav je rezultat glasanja. Za dobijanje frekvencije neophodno je da neko od konkurenata dobije 5 glasova, a u slučaju da niko ne dobije potrebnu većinu, onda se ta dozvola neće ni dodeliti", kaže Karadžić. 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

12.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:47

Pouka o pravnom leku

Vest i saopštenje RRA od petka, 9. avgusta 2013. je - "Dozvola za mrežu K5 nije dodeljena". Ono glasi: "Savet Republičke radiodifuzne agencije na današnjoj sednici nije dodelio dozvolu za emitovanje televizijskog programa za područje Republike Srbije - mreža K5. Nijedna od dve televizije (TV Nova.rs i TV Kopernikus Svet plus 3) koje su imale potpunu i blagovremenu dokumentaciju, a učestvovale su na Javnom konkursu, nisu dobile potreban broj glasova članova Saveta.
[...]
Prema Zakonu, Savet RRA je dužan da ponovo raspiše Javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ne odluči da mrežu K5, ugašene TV Avala, ustupi za proces digitalizacije Republike Srbije, što znači da bi trebalo promeniti Plan raspodele radiofrekvencija."

Tragicno je i/ili komicno da RRA na kraju saopstenja daje savet nadleznom Ministarstvu sta da radi - pouku o pravnom leku.

Odgovori
pet

09.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 13:19

Da li nam je potrebna Inicijalna mreza (2)

Posto su 09.04.2013. završene javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o izmeni Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije, koji ukljucuje i Aneks 4 - plan raspodele frekvencija/lokacija za potrebe formiranja Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog televizijskog signala (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%204.pdf), Ministarstvo spoljno i unutrasnje trgovine i telekomunikaci trebalo bi odmah da donese ovaj pravilnik i na taj nacin spreci raspisivanje novog javnog konkursa, s jedne strane, i omogucavanje JP "Emisiona tehnika i veze" da prosiri Inicijalnu mrezu, s druge strane.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi