Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asanž: Novinari da štite svoje izvore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 07. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

Asanž: Novinari da štite svoje izvore

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž rekao je danas da presuda izrečena vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore "rame uz rame" kako bi sačuvali svoje izvore.

U intervjuu koji je dao neposredno posle izricanja presude Meningu, Asanž je izjavio da medijske organizacije treba da slede primer Vikiliksa kada je reč o čuvanju svojih izvora.

Američke novinarske organizacije uglavnom izbegavaju da brane svoje izvore, ali došlo je vreme da se to promeni, naglasio je Asanž.

Asanž je istakao da je "obaveza svakog novinara da zaštiti svoje izvore - i tehnički ako je to moguće - i obezbedi im zakonsku i političku podršku", preneo je AP.

Proces protiv Meninga opasan presedan

Asanž je, takođe, ocenio da je proces protiv Meninga opasan presedan i primer ekstremizma u nacionalnoj bezbednosti, kao i da suđenje nikad neće biti pošteno.

Asanž se obratio javnosti iz ambasade ekvadora u Londonu, gde se nalazi više od godinu dana, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

128 godina zatvora?

Sudija američkog vojnog suda presudila je danas da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za najozbiljniju - pomaganje neprijatelju.

Uprkos tome, Mening bi ipak mogao da bude osuđen na doživotnu robiju, tačnije, na 128 godina zatvora, ako mu posle saslušanja koje počinje sutra, bude izrečena maksimalna kazna.

Dok su se pristalice Meninga danas okupile ispred vojne baze Fort Mid u Merilendu, pružajući podršku bivšem analitičaru obaveštajne službe, optuženom za najveće odavanje poverljivih informacija u američkoj istoriji, u javnosti su se čula i suprotna mišljenja.

U Vašingtonu, predstavnici republikanskih i demokratskih lidera Komiteta za obaveštajna pitanja, izjavili su u zajedničkom saopštenju da je "pravda zadovoljena".

"Mening je ugrozio našu nacionalnu bezbednost, narušio poverenje javnosti i sada je optužen za više ozbiljnih krivičnih dela", navodi se u saopštenju.

Organizacija Reporteri bez granica ocenila je da je presuda Meningu "obeshrabrujuće upozorenje onima koji šire informacije, protiv kojih administracija Predsednika SAD Baraka Obame sprovodi ofanzivu bez presedana", kao i da ugrožava budućnost istraživačkog novinarstva zastrašujući i ućutkujući izvore informacija.

Tužilac: Neodgovorni, sebični izdajnik

Sudija Deniz Lind saopštila je da Mening, optužen za najveće odavanje poverljivih informacija u američkoj istoriji, jer je poslao najmanje 700.000 dokumenata Vikiliksu, nije kriv za najtežu optužbu, pomaganje neprijatelju.

Bivši analitičar obaveštajne službe Mening (25) rekao je da nije verovao da će informacije koje je obelodanio ugroziti vojnike u Avganistanu i Iraku ili nacionalnu bezbednost.

U završnoj reči na suđenju Meningu, vojni tužilac major Ešden Fejn, rekao je da on predstavlja "neodgovornog, sebičnog izdajnika", koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao Vikiliksu.

On je naveo da je Mening prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospeju i u ruke terorista.

Mediji ocenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

01.08.

2013.

Пан [neregistrovani] u 02:21

Лаку Ноћ Америко...

По принципу Кадија те тужи, кадија ти суди, не видим неки велики разлог за буку
око судбине "редова Менинга" који је издао своју заклетву дату при преузимању
дужности. Морална одговорност, нажалост, лежи , на онима који су аутори "тај-
них" докумената који их, уместо срамних, сматрају виспреним политичким по-
тезима и то, у њиховој свести стотине Ансанжа неће променити. Хоће ли било
коме од прозваних "фалити длака са главе"? Сва постаје фарса, а нарочито процена
штете које Менинг проузроковао достављењеним документима. Да ли се било шта десило? Да ли је некоме нанео "душевну бол"? "Материјалну штету"? А суди му се као сериском убици. Непримерено.
Само питање извора , са друге стране, је врло дискутибилно јер је могуће осигурати
његову тајност само условима апсолутне демократије за коју нисам чуо да негде
постоји, нарочито не у УСА...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi