Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska reforma prioritet u procesu pridruživanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 07. 2013.

Izvor: ASMEDI

Medijska reforma prioritet u procesu pridruživanja

Primena Medijske strategije, sada je ključni prioritet, više nego ikada, imajući u vidu odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom. U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama Fonet i Beta (članice Asocijacije medija), napominje se da je u toj oblasti “neophodan opipljiv napredak”.

- Već prvi rokovi, predviđeni Medijskom strategijom, nisu ispunjeni, konkretno mart 2013, za usvajanje propisa koji bi regulisali status državne novinske agencije Tanjug i drugih medija koji su u vlasništvu države i država ih finansira - ukazuje Feran.

Ona dodaje da mora biti “potpuno obezbeđena” usklađenost državnog finansiranja medija na različitim nivoima sa pravilima o državnoj pomoći, uključujući tu i finansiranje kroz reklamne kampanje iz javnih izvora. Feranova se poziva na stav komesara Filea da je “političko uplitanje u medijske slobode” jedno od ključnih pitanja sa kojim će se zemlje kandidati sresti u postupku pridruživanja EU.

To se najpre odnosi na transparentnost vlasništva i finansiranje medija. Ovaj aspekt je ključna odrednica u Medijskoj strategiji, čija primena i dalje ostaje najvažnija - navodi Feranova.

Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje odgovorio je tako na dopis privatnih agencija Fonet i Beta upućen krajem juna, u kojem je upozoreno da državni intervencionizam u medijskoj sferi ugrožava slobodnu konkurenciju i poslovanje medija u Srbiji, da država nastoji da produži budžetsko fi nansiranj e medija, kao i na kašnjenje medijske reforme čiji je važan deo izlazak države iz vlasništva u medijima i prestanak budžetskog finansiranja.

Feranova navodi da je od ministra kulture i medija Bratislava Petkovića nedavno zatraženo da zvanično konsultuje Evropsku komisiju o nacrtima zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, kako bi se izbegla bilo kakva nesaglasnost sa zakonodavstvom EU, posebno u oblasti audio-vizuelnih medijskih servisa i prekogranične televizije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi