Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prvi poreznik Srbije ponudio ostavku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

Prvi poreznik Srbije ponudio ostavku

Direktor Poreske uprave Ivan Simič demantovao je danas da izbegava plaćanje bilo kog poreza, i istovremeno je Vladi Srbije stavio na raspolaganje svoj mandat, iz, kako je rekao, moralnih razloga.

 

Molim Vas da vi, kao vlada, odlučite da li i dalje mogu da obavljam ovu funkciju, jer ne želim da radim u atmosferi tabloidnih pritisaka i laži koji su, pretpostavljam, posledica jednakog tretmana svih poreskih obveznika posebno kada je reč o blokadama računa zbog neizmirenih obaveza, naveo je on u pismu koje je danas pre podne uputio vladi.

Simič je na konferenciji za novinare najavio da će podneti građansku tužbu protiv lista "Alo", zbog teksta u kome taj list tvrdi da je Simič priznao da izbegava plaćanje poreza.

Simič je izrazio sumnju da je jedan od razloga zašto su takvi navodi sada objavljeni i činjenica da počinje unakrsna provera imovine i prihoda građana u Srbiji.

Prethodno je Poreska uprava saopštila je da će se Simič danas obratiti javnosti, na vanrednoj konferenciji za novinare, "povodom laži tabloida Alo i staviće na uvid autentične dokumente povodom današnjeg teksta u tom listu".

"Čak i kad je neko zakonito i etički sasvim čist, u atmosferi tabloidizacije i neistina, neki poslovi praktično ne mogu da se efikasno rade", navedeno je u saopštenju.

Prema pisanju lista Alo, "Simič izbegava plaćanje poreza za svoje privatne kompanije, pa ih je, umesto u Sloveniji, odakle je poreklom, ili u Srbiji, gde sprovodi zakon, registrovao na Kipru i Britanskim Devičanskim ostrvima, zonama koje važe za poreske rajeve".

Simič je, prema tvrdnjama tog lista, "potvrdio da je vlasnik 100 odsto firme Flomboyant capital limited sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, i to od 2008. godine, a radi se o holding preduzeću koje nema zaposlenih i ima 100 odsto udela u preduzećima STN holdings limited i CAYO holdings limited, koja su, takođe, holding preduzeća".

"Registrovati preduzeća u tim zonama ne znači da se ne plaća porez. Sve dividende koje su mi bile isplaćene do sada, prijavljene su Poreskoj upravi Slovenije i u Sloveniji je na to plaćen porez", navodi se u tekstu.

"Nikada nisam krio vlasništvo nad tim preduzećima i u roku sam sve prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije u Srbiji, koja je konstatovala da u mom slučaju nema zakonskih ili nekih drugih kršenja i sukoba interesa zbog obavljanja posla v. d. direktora Poreske uprave", rekao je Simič, piše Alo.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi