Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mitrovićeva programska šema: Zloupotrebe i uvrede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2013.

Autor: Miljana Leskovac Izvor: Blic

Mitrovićeva programska šema: Zloupotrebe i uvrede

Kampanja protiv „Blica” nije prva koju je Željko Mitrović vodio zloupotrebljavajući svoju TV stanicu i nacionalnu frekvenciju zarad ličnih interesa.

Svojevremeno je koristio Televiziju “Pink” i da bi vređao uglednog profesora Čedomira Čupića, zatim one koje je optuživao da su ga trovali, a čak se obračunavao i sa celom državom Hrvatskom u znak odmazde jer mu je zaplenila skupocenu jahtu zbog carinskog prekršaja. “Blic” i njegov glavni urednik Veselin Simonović poslednja su meta vlasnika “Pinka” zato što mu se nije dopalo “Blicovo” objektivno i profesionalno izveštavanje o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao njegov sin. Iako je posredi pokušaj da nam se zabrani objektivno informisanje javnosti, Republička radiodifuzna agencija (RRA) još se nije izjasnila ovim povodom.

Mitrovića su zbog sličnih zloupotreba nacionalne frekvencije koju koristi njegov TV Pink nekoliko puta javno osuđivala medijska udruženja, pa i sama Republička radiodifuzna agencija, ali nikada za te zloupotrebe nije snosio konkretne sankcije.

Kako se finansira RRA

Republička radiodifuzna agencija (RRA) osnovana je 2003. godine, a sve do 2007. finansirala se iz državnog budžeta. Danas se finansira isključivo od naknade koju emiteri plaćaju za dobijeno pravo na emitovanje programa. Zahvaljujući tome što naplaćuje nacionalno dobro, odnosno frekvencije, RRA godišnje prihoduje i do 457.868.739 dinara, koliko je ostvarila u 2009. godini. Kad se u obzir uzmu i rashodi, na računu je te godine imala suficit od 139.228.524 dinara.

Samo od TV naknada, RRA ove godine planira da prihoduje 233.966.718 dinara. RRA spada i u državne agencije sa najvećim platama.

Kako se navodi u Informatoru o radu objavljenom na sajtu RRA, prosečna neto zarada po zaposlenom u 2012. godini iznosila je 98.484 dinara, bez naknade za topli obrok i regres.

Predsednik saveta RRA, koji broji devet članova prima naknadu u neto iznosu od 193.070,16 dinara, dok članovi primaju 160.891,80 dinara, navodi se u Informatoru. Naknade redovno stižu, ali i dalje izostaju adekvatne reakcije RRA na brojne zloupotrebe nacionalne frekvencije od strane Željka Mitrovića.

„Pink” vređanje profesora Čedomira Čupića

Prostački napad vlasnika TV “Pink” na profesora Čedomira Čupića, tada člana Saveta za borbu protiv korupcije, počeo je 16. februara 2002. godine. Čupić je novosadskom “Građanskom listu” izjavio da zgradu TV “Pink” i vile porodice Karić na Dedinju treba srušiti jer su podignute bez odgovarajućih dozvola. Mitrović je sutradan, brutalno zloupotrebivši TV “Pink”, pozvao Čupića da ostvari svoj predlog i sruši zgradu “Pinka”, ili će “u suprotnom ostaviti utisak običnog plašljivog i brbljivog zeca”.

Usledile su brojne reakcije javnih ličnosti i organizacija. Više od dve godine kasnije, Mitrović je 5. decembra 2004. osuđen, ili bolje rečeno pomilovan u Drugom opštinskom sudu na novčanu kaznu zbog uvrede Čedomira Čupića.

Srbija, to je Željko Mitrović- Na svim “Pink” televizijama u pet zemalja juče smo prestali da emitujemo sve reklame u kojima se promoviše hrvatski turizam ili neki drugi hrvatski proizvod. Neću više doći u Hrvatsku dok je Jadranka Kosor na vlasti. Na taj način, borimo se protiv vlasti koja u Hrvatskoj otima srpsku imovinu - javno je poručio Željko Mitrović u avgustu 2011. godine zbog skupocene jahte koju mu je zaplenila Carinska uprava Hrvatske.

Izjednačivši sebe i svoju jahtu sa celom državom Srbijom, Mitrović je danima sa TV “Pink” preteći poručivao da “više nikada nećemo biti u prilici da zataškavamo incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj”, posredno implicirajući da je “incidente i neprijatnosti” do tada rado zataškavao vodeći se samo njenu znanim ličnim interesima.

Kampanja protiv „trovača“

Početkom 2011. godine smo, pored brojnih rialiti programa, skoro iz dana u dan preko “Pinka” mogli da pratimo novu sapunicu - navodno trovanje Željka Mitrovića. I ovu priču o sebi Mitrović je preneo kao udarnu vest na svojoj televiziji, saopštivši da ga truju najbliži saradnici i najavljujući otkaz za stotinak radnika njegove kompanije. Ni tada nije izostala zloupotreba nacionalne frekvencije koju koristi TV Pink Mitrovićevim oštrim monolozima i pretnjama. I tog puta je prošao bez konkretnih kazni, kao i više puta do tada.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi