Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vreme za crvenu lampicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2013.

Autor: D. M. Izvor: Večernje novosti

Vreme za crvenu lampicu

Izbori u Zaječaru još jednom su uzdrmali ionako poljuljanu Demokratsku stranku, koju već mesecima potresaju unutrašnji sukobi i pad rejtinga.

Neuspeh DS, koji nije uspeo da pređe cenzus, najveće je iznenađenje glasanja održanog u nedelju, i po mnogim analizama pokazatelj da demokrate moraju hitno da zaustave eroziju stranke.

Prema našim saznanjima, mnogi opštinski odbori DS održaće sednice već tokom ove nedelje, a nije isključena ni mogućnost da se u centralu stranke uputi zahtev za održavanje vanredne sednice Glavnog odbora, na kojoj bi se raspravljalo o izborima u Zaječaru i daljoj reorganizaciji DS.

Lider stranke Dragan Đilas priznao je da je rezultat od tri odsto u Zaječaru „sramotno loš”, ali i da su ti izbori protekli u atmosferi medijskog linča, koji se vodi protiv članova stranke i njega.

Osim predsednika, juče niko od viđenijih demokrata nije želeo da komentariše situaciju u stranci i zaječarski fijasko. Đilas je poručio da će, i pored svega, DS nastaviti da se bori za vrednosti za koje se uvek zalagala.

Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže, za „Novosti“, da demokrate hitno moraju da pretrpe radikalne kadrovske i organizacione promene ili će se, u suprotnom, njihovi birači sve više osipati.

Zaječarski rezultati, za Vladimira Goatija, političkog analitičara, trebalo bi da upale „crvenu lampicu“ u DS:

- Sve što se dešavalo proteklih meseci pokazuje da stranka ozbiljno gubi podršku, čemu su doprineli i unutrašnji sukobi. Rukovodstvo mora da pronađe način da pomiri „stare“ i „nove“ i sav prljav veš zadrži unutar stranke i da se maksimalno orijentiše ka opozicionom radu.

Krive mu “Novosti“

Na pitanje „Novosti“ da li će vrh DS, na stranačkim organima, razmatrati loš izborni rezultat u Zaječaru i ko za to snosi najveću odgovornost, Đilas je na konferenciji za novinare uzvratio kritikom profesionalne i životne prošlosti v. d. glavnog urednika „Novosti“ Ratka Dmitrovića i zatražio odgovor na pitanje ko ga je postavio na to mesto. Đilas je kritikovao i RTS, ocenivši da bi opozicione stranke možda imale bolji rezultat kada bi o njima u javnosti nešto moglo i da se čuje, kao i imenovanje Ljiljane Smajlović na čelo „Politike“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi