Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nasilje nad novinarima stalni problem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2013.

Autor: Ljiljana Staletović Izvor: Akter

Nasilje nad novinarima stalni problem

Sloboda izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj godinama je aktuelna tema, posebno u kontekstu ulaska pojedinih država u Evropsku uniju, a sprovođenje međunarodnih sporazuma ne predstavlja izbor, nego obavezu država potpisnica.

I Štefan File, evropski komesar za proširenje, poručio je na prošlonedeljnom skupu „Speakup“ u Briselu da su slobodni mediji jedan od preduslova za priključenje EU. File je podsetio da će, zajedno s vladavinom prava i temeljnim slobodama, opipljivi rezultati u slobodi medija i izražavanja biti u žiži pregovora o ulasku zemalja Balkana u EU.

Više od 400 novinara, predstavnika NVO i političara iz regiona i EU, složilo se da su slučajevi nasilja nad novinarima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj stalni problem. File je pritom ocenio da pretnje nasiljem vode ka autocenzuri u regionu.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović iznela je nimalo ohrabrujuće podatke o pogoršanju slobode medija u poslednje dve godine.

Pretnje, napadi u javnosti, razna zlostavljanja, te zatvorske kazne, zatvaranje medijskih kuća, oštećenja i konfiskacija imovine česte su pojave. Većina napada na novinare i medije ostaje nekažnjena. Na to je ukazao i File, koji je kao žrtve nasilja nad medijima naveo direktora crnogorskih „Vijesti“ Željka Ivanovića i Verana Matića iz B92.

„Ne treba da postoji nekažnjivost, a vlasti treba da pojačaju napore u istraživanju novih i ranijih slučajeva nasilja nad novinarima“, rekao je File.

Sloboda izražavanja i sloboda medija su individualna prava, a da bi se ona i ostvarila potrebno je uskladiti celokupni pravni okvir s evropskim standardima, što se može postići uz zajedničke napore političara, predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice.

U OEBS-u smatraju da ono što nedostaje kako bi se postigli rezultati jeste politička volja vlada da poboljšaju situaciju na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. U tom smislu podržana je inicijativa Srbije da se formira komisija koja će istražiti nerešene slučajeve nasilja nad predstavnicima medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi