Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kovačević: Ratel je kriv za veliku štetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2013.

Autor: J.J. Izvor: Novi magazin

Kovačević: Ratel je kriv za veliku štetu

Osnivač i vlasnik SOS kanala Dragiša Kovačević dobro poznato ime svim ljubiteljima domaćeg sporta. SOS je nedavno napuo 18 godina. punoletstvo su, kaže Kovačević za Novi magazin, dočekali na nogama, uprkos svim svim mukama.

“Imali smo veliku nesreću da od Ratela dobijemo frekvenciju koja je neispravna, borili smo se punih šest godina i uspeli na kraju da dokažemo da je SOS dobio rumunski kanal na kome se emituje drugi program rumunske televizije i to je bio razlog za zastoj koji smo imali. Mogli smo bolje, ali zadovoljan sam učenjenim u ovih 18 godina, iskuljučivo zato što smo radili posao koji volimo, imamo dobre novinare koji su ispekli zanat, isti tim godinama funkcioniše, pa smo uspeli da se nametnemo kao medij neprikosnoven kada je u pitanju sport”, objašava Kovačević.

RATEL je isključivi krivac za veliku odštetu SOS kanalu koju će morati da plate svi građani, dodaje on.

“U Ratelu sede neznalice sa velikim privijegijama. Jankovića zovu Jovanča, godišnje obiđe oko 40 država, za 6,5 miliona godišnje iznajmljuje zgradu i razbacuje državne pare. Ja sam bio sam u sporu i sa RRA i Ratelom, ali RRA samo raspisuje konkurs i na osnovu plana koji napravi Ratel deli frekvencije”, kaže Kovačević i upozorava da bi posle svega Srbiju mogla da tuži i Rumunija i dobije spor.

Prekogranični emiteri, tvrdi Kovačević, rade mimo zakona u Srbiji i lokalnim kablovskim televizijama uzimaju značajan deo reklama.

“U Srbiji nikada nije regulisan status prekograničnih emitera, na šta sam više puta ukazivao. Imamo obavezu kao država da tim kanalima omogućimo emitovanje i svako je jedva dočekao da vidi kvalitetne programe, međutim na tržištu su se volšebno pojavili kanali koji konkurišu marletinški iako nemaju prava na to. Prekogranični kanal ne može da ima izmene u programu koji emituje u Beogradu, ako pušta reklame, znači menja program i mora ovde da traži dozvolu”. Objašnjava Kovačević.

Prema njegovim rečima sama država krši sopstvene zakone tako što osniva medije, ili ih kupuje kao u slučaju Arene za koju je Telekom platio 7,7 miliona evra 2011.

“Kada sam ovo javno rekao Telekom je povukao reklame sa SOS-a”, tvrdi Kovačević i dodaje da će uskoro neko morati javno da odgovori kako se troše pare Telekoma i zašto se rasipa novac na besmislene projekte. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

22.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 07:45

Konvergencija informacija, medija i komunikacija

Mislio sam da je politika i strategija Evropske komisije i nase vlade od pocetka ovog veka da do 2015. ili 2020. razdvoje delatnosti proizvodnje ili pripremanja audio i audio-vizuelnih medijskoh usluga od delatnosti usluga emitovanja i prenosa audio i audio-vizuelnih medijskih sadrzaja; kao, na primer, odvajanje JP "Emisiona tehnika i veze" od Radiodifuzne ustanove Srbije (RTS). Prevario sam se. Preduzece za telekomunikacije "Telekom Srbija" postalo je preduzece za informacije i komunikacije. Pa i JP PTT "Srbija" sprema se da pored postanskih usluga naveliko pruza i komunikacione usluge, a mozda i informacione usluge. Paradoksalno, pojam "usluga informacionog drustva" iz Zakona o elektronskoj trgovini poceo je da gubi smisao u toku sadasnje transformacije iz ekonomskog liberalizma u ekonomski intervencionizam drzave, radi otklanjanja ekonomske krize. I "SOS kanal" se radi otklanjanja stetne smetne transformisao od radiodifuzne organizacije (emiter) u davaoca ili pruzaoca audio-vizuelnih medijdskih usluga.

P. S. - Pogresno je nazvati emiterom lice koje ne vrsi delatnost emitovanja i prenosa programa, vec samo obavlja delatnost proizvodnje ili pripremanja programa.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi