Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Eržebet, priznaj da si Mađarica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2013.

Autor: D.Stojanović, Z. Surla Izvor: NS Reporter

Eržebet, priznaj da si Mađarica

Nacionalni savet Mađara progoni novinarku NS reportera

Zbog teksta „Kako se sabira 2 + 2 na mađarskom”, koji je izašao u 85. broju NS reportera, naša koleginica Eržebet Marjanov našla se na udaru mnogobrojnih mađarskih organizacija i anonimnih pojedinaca. Taj tekst izazvao je neverovatan bes, pre svega u Nacionalnom savetu Mađara, a išlo se dotle da je u celu priču umešana i porodica autorke teksta. Naime, predsednik Opštine Kanjiža drznuo se da pozove njenog brata, koji živi u tom mestu, i pita ga: „Šta to tvoja sestra piše u novinama”.

 Novinarka NS reportera kritikovala je plan da se prijemni ispit za školu polaže na jeziku stranih država. U tekstu je naveden i primer da mnoga mađarska deca u Vojvodini ne znaju srpski jezik i da im to otežava život. Naša koleginica objasnila je na taj način da političari iz redova vojvođanskih Mađara kontrolišu svoje biračko telo jer ne razumeju šta im kažu političari koji ne govore mađarski jezik.

 LIČNI PODACI

Ildiko Lovaš iz Nacionalnog saveta Mađara napala je našu koleginicu i rekla da je uvredljivo to što novinarka misli o Mađarima i objašnjava da nema nikakve sumnje šta je namera tog teksta.

– Taj tekst je na nivou trećerazrednog scenarija. Nacionalni savet Mađara godinama podržava i podstiče to da studenti mađarske nacionalnosti uče na državnim fakultetima na srpskom jeziku. Novinarka NS reportera nipodaštava vojvođanske Mađare i misli da se njima lako može manipulisati i da su neinformisani. To je veoma uvredljivo – piše Lovašova. Dnevnik „Mađar so” piše da gđa „Marjanov tačno zna kome piše i s kojim ciljem”.– Ona ni u jednom trenutku nije postavila pitanje učenja na maternjem jeziku.U listu „Mađar so” objavljena je detaljna biografija Eržebet Marjanov s mnogo ličnih podataka. Da li je to poziv na linč? Kako protumačiti rečenicu iz ovog dnevnika koja kaže da gđa „Marjanov priziva duh mračne prošlosti”. U tekstu se kolege pitaju s kim i gde smo uradili anketu. Odgovaramo im: sa 20 ljudi u Novom Sadu.

REVIZIJA TRIJANONA

Eržebet Šimon Zita iz Nacionalnog saveta i bivša novinarka Radio Novog Sada najpre se obratila Mladenu Bulutu, predsedniku Udruženja novinara Vojvodine, i rekla mu da su joj dali nagradu, a ona piše protiv mađarskog jezika i tražila je razgovor s njim. Još uvek se nisu sastali. Potom je napisala na jednom mađarskom sajtu sledeće:

– Prema Eržebet Marjanov, mađarski je strani jezik u Srbiji i ona zna da postoji projekat da što manje Mađara nauči srpski jezik i zna ko stoji iza tog projekta – kaže Šimonova.

Ona takođe piše njenu biografiju, lične podatke, devojačko prezime. – Ne znam šta je sada ona. Ranije je bila Mađarica, a ne znam šta je sada – cinično piše Šimonova.

I na sajt NS reportera stizali su komentari. Prenosimo jedan i to u celosti:– Onda mislim da s pravom mogu pretpostaviti da ste svi saglasni da Srbi na Kosovu polažu prijemne ispite na prištinskom univerzitetu – na albanskom. Znate, tako je to kad ste nezajažljivi, pa vam trebaju i takva čista mađarska sela kao što je Horgoš, Martonoš, Mali Pesak, Orom, Doline, Totovo Selo, Adorjan, Trešnjevac, Gornji Breg, Bogaraš, Kevi, Utrine, Sterijino, Rabe, Majdan, Mali Iđoš i gradovi kao Kanjiža, Senta, Ada, B. Topola i drugi. Veliki patron vaš, Pariz vam je to omogućio da ih i prigrabite. Ali, vidite, vremena se menjaju, te vas vaši donedavni patroni mogu napustiti, pa čak i učestvovati u vašem bombardovanju. Vi ste juče bili jedni od kasapa koji su jednoj zemlji, jednom narodu odsekli ruke i noge. Došla su vremena da se isto to desi i vama – ispod ovog komentara stoji potpis Ć. Grgurov.

Na stranu to što Grgurov izjednačava srpski jezik s albanskim, jezikom nacionalne manjine u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. On možda ne mora da se pridržava Ustava Srbije, koji Kosmet tako tretira, i možda može da razmišlja kao čelnici sa Zapada, ali reći da smo mi (Srbi odnosno Srbija) kasapili jednu zemlju (Mađarsku) i da je vreme da se to nama desi – u najmanju je ruku govor mržnje.

IZOLOVANA SENTA

Laslo Rac Sabo iz Sente, član Nacionalnog saveta Mađara, međutim, celu stvar vidi sasvim drugačije.

– Radi se o tome da mađarska deca ne govore srpski jezik. Svakako ne u dovoljnoj meri, pa posle imaju problema jer teško prolaze na fakultetu. Iz srednje škole izlaze bez znanja srpskog. Mogu da kažem da sam rođen u Senti i da sam imao prilično problema. Pitali smo šta je uzrok tome.Mađari su u većini u nekim delovima Vojvodine i tamo govore samo mađarski jezik. Deca u školi uče srpski, ali je ključni problem što je program loš i što ništa ne nauče. Moja deca bolje govore engleski nego srpski jezik. To nije u redu, treba da govore sva tri jezika. U školama ih uče kao da imaju ogromno predznanje i daju im složene tekstove koje ne mogu da razumeju. Udžbenici srpskog jezika su loše napisani. Istovremeno, ne radi se na običnoj konverzaciji pa mnogo mladih Mađara na srpskom ne zna ni hleb da traži.

Praktično su stranci u sopstvenoj zemlji. Mađarska deca treba da znaju srpski jezik – zaključuje Rac Sabo

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi