Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  GR: Generalni štrajk za državnu TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 06. 2013.

Izvor: B92, Tanjug

GR: Generalni štrajk za državnu TV

Atina -- U Grčkoj je u ponoć počeo generalni štrajk zbog odluke vlade da ugasi državnu televiziju ERT, zbog čega je 2.700 ljudi ostalo bez posla.

 

Nakon što je u Grčkoj, u sklopu mera štednje, iznenada ugašena državna radio-televizija ERT, novinari koji su odbili da napuste sedište te stanice nastavljaju protest pred sutra zakazani 24-časovni štrajk sindikata.

Trgovinski sindikati i svi grčki mediji učestvuju u štrajku, a kasnije tokom dana planirani su protesti, preneo je BBC.

Signal stanice, koja kao radio postoji od 1938, a kao televizija od 1966. godine, ugašen je rano jutros, a novinari su odbili da napuste centrale u Atini i Solunu, gde nastavljaju protest uz podršku više hiljada pristalica, emitujući program preko interneta i kanala Komunističke partije.

Grčka vlada je juče saopštila da će privremeno ukinuti državnu televiziju i radio, što znači da će bez posla ostati 2.500 radnika.

U međuvremenu, administracija premijera Antonisa Samarasa predstavila je zakon na osnovu kog će formirati novu radio-televiziju pod nazivom Novi helenski radio, internet i televizija (NERIT) umesto ERT.

"Ne možete da popravite automobil dok je u pokretu, morate ga zaustaviti pored puta", rekao je portparol vlade Simos Kedikoglu novinarima, obećavajući da će nova stanica sa radom početi na leto.

Ispred kancelarija ugašene stanice raspoređena je policija za razbijanje demonstracija kako bi sprečila "bilo kakvo razaranje", rekao je Kedikoglu, inače bivši novinar ERT-a.

On je naglasio da zatvaranje državne radio-televizije nije deo kreditnih obaveza Grčke, a ranije danas Evropska komisija je negirala da je to bio njen zahtev u okviru budžetskih mera štednje.

EU je saopštila da ne dovodi u pitanje odluku grčke vlade, ali da državna radio-televizija predstavlja "sastavni deo evropske demokratije".

SEEMO je izazio zabrinutost zbog iznenadnog gašenja grčke državne TV stanice, i rekao da to ozbiljno krši prava grčkog naroda na informacije u vremenu krize i neizvesnosti.

Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO je pozvao grčkom premijera Antonisa Samarasa da poništi ovu odluku. On je rekao da je ovo jasan akt protiv demokratije i medijske slobode u Grkoj.

U međuvremenu su počeli da protestuju i novinari u susednom Kipru, gde se strahuje bi ista sudbina mogla da zadesi i radio-televiziju RIK, koja se bori sa finansijskim problemima, jer i vlada ove ostrvske zemlje nastoji da smanji potrošnju kako bi se izborila sa finansijskom krizom.

Sa svih strana stižu poruke podrške grčkim novinarima, a briselska televizija Tele Brisel zamenila je danas svoj logo znakom "ERT Solidarnost".

"Cilj ovog simboličnog gesta je da pokaže da nijedna evropska televizija, a posebno ne televizija prestonice Evrope, ne ostaje indiferentna prema situaciji ERT-a i njenog osoblja", saopštila je briselska televizija.

Poruke podrške grčkim novinarima i osudu zbog gašenja državne radio-televizije iskazali su i bugarska nacionalna televizija i radio BNT i BNR, kao i Udruženje slovenačkih novinara, koje je istaklo da je ovakav potez Atine predstavlja "napad na demokratiju".

Ranije danas solidarnost sa kolegama iz Grčke iskazali su i novinari i uprava austrijske državne televizije ORF.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović upozorila je da zatvaranje ERT-a može da liši građane raznolikosti pogleda.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

13.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 18:36

ERT nije drzavna vec javna

ERT je avgusta 2011. prestala da bude drzavna radio-difuzna kompanija i postala je javna radio-difuzna kompanija (kao nasa RTS).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi