Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  GR: Novinari neće da napuste TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2013.

Izvor: B92, Bi-Bi-Si, Tanjug

GR: Novinari neće da napuste TV

Atina -- Novinari privremeno ugašene grčke državne televizije i radija odbijaju da napuste centralu te medijske korporacije - ERT u Atini.

 

 

Nakon što im je rano jutros ugašen televizijski i radio signal nastavili su sa emitovanjem preko Interneta.

Grčka vlada juče je saopštila da privremeno ukida državnu televiziju i radio zbog štednje i potrebe da se u vreme velike finansijske krize koja u toj zemlji ne popušta već šestu godinu zaredom smanji "neverovatno rasipanje sredstava". Bez posla ostaje skoro 2.700 ljudi.

Predstavnik grčke vlade Simos Kedikoglu izjavio je da je ERT bio "rasipnički raj".

Hiljade demonstranata je, međutim, čitavu noć provelo ispred centrale ERT-a, pružajući podršku novinarima koji su televizijski i radio program nastavili da emituju preko Interneta.

Sindikat novinara je pozvao na 24-časovni štrajk tokom kojeg bi bilo obustavljeno i emitovanje vesti privatnih televizijskih stanica, dok koalicioni partneri u vladi, koji pripadaju levom centru, zahtevaju da odluka o gašenju televizije bude ukinuta.

S druge strane, evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je danas da Evropska komisija nije tražila zatvaranje grčke državne radio-televizije ERT kao deo budžetskih mera štednje.

"Komisija nije tražila zatvaranje ERT, niti Komisija dovodi u pitanje mandat grčke vlade da upravlja državnim sektorom", rekao je Ren u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenela je agencija Rojters.

"Odluka grčkih vlasti treba da bude sagledana u kontekstu ogromnih i neophodnih napora koje zvaničnici preduzimaju u modernizaciji grčke ekonomije. To uključuje poboljšanje efikasnosti i efektivnosti javnog sektora", rekao je Ren.

 

 


Vlada je danas saopštila da je pripremljen nacrt zakona o reorganizaciji radija, televizije i interneta.

Vlada je saopštila da će komisija zadužena za nacrte zakona, već popodne razmotriti projekat novog RTV zakona o kojem će razgovarati predstavnici tri partije u koalicionoj vladi, a potom će ga poslati Skupštini Grčke. Međutim, socijalistička stranka PASOK koja je članica vladajuće koalicije, traži opoziv odluke o zatvaranju ERT.

Nacrtom zakona se predviđa formiranje "javnog preduzeća" čija će uredjivača politka, kako se navodi, biti nezavisna od države.

"Zatvaramo nešto što je bilo pogrešno napravljeno", rekao je portparol grčke vlade Simos Kedikoglu, i sam nekadašnji novinar ERT, koji je nacrt zakona predstavio samo stranim dopisnicima, pošto su grčki novinari u 24-časovnom štrajku.

Evropska komisija je danas saopštila u Briselu samo da je obaveštena o toj odluci grčke vlade, i naglasila važnost uloge javnog medijskog servisa.

Zatvaranje ERT izazvalo je proteste čiji su učesnici odluku vlade na čelu s konzervativnim premijerom Andonisom Samarasom, nazvali "državnim udarom".

Grčka državna radio i tv stanica ERT se finansira direktno od pretplate koja na mesečnom iznosi 4,3 evra.

Ima tri nacionalna tv kanala, četiri nacionalne radio frekvencije, regionalne stanice kao i svetski servis Glas Grčke. ERT je sa emitovanjem programa počeo 1938. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi