Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od jeseni bez televizijske pretplate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2013.

Autor: R.Dr. Izvor: Večernje novosti

Od jeseni bez televizijske pretplate

Konačnu reč o finansiranju javnih medijskih servisa daće zakoni koji bi na jesen trebalo da se nađu pred narodnim poslanicima. Sastavni deo propisa biće ukidanje plaćanja televizijske pretplate za Radioteleviziju Srbije i Radioteleviziju Vojvodine.

 

Ova odluka overena je na sastanku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja. To znači da građani, posle 11 godina, od septembra neće biti obevezni da plaćaju TV pretplatu, već će se za RTS i RTV izdvajati sredstva iz državnog budžeta.

 To je predviđeno nacrtima medijskih zakona, koji će se uskoro naći na javnoj raspravi - potvrđeno je „Novostima“ u Ministarstvu kulture. - Oni predviđaju privremeno budžetsko finansiranje do 2015. godine.

U radnoj verziji zakona o elektronskim medijima predviđeno je da se državni novac koristi isključivo za „sprovođenje javnog interesa“. To znači za informativni, naučni, dečji program... Ostale potrebe RTS bile bi finansirane od marketinških prihoda.

U Ministarstvu kažu da će uskoro biti napravljen i troškovnik javnih servisa.

Prvi čovek RTS Aleksandar Tijanić, međutim, već ima spremnu računicu. On za „Novosti“ ističe:

 Veće opasnosti kriju se u malolitražnom srpskom buDžetu nego, pod ovim uslovima, u preuzimanju RTS-a od strane vladajuće koalicije - kaže Tijanić. - Imajući u vidu dosadašnja iskustva, ako bude dovoljno para za rad javnog servisa, a ovo je treći režim u kome radimo, ne vidim da će biti većih problema. Nameće se, međutim, pitanje hoće li biti dovoljno novca. Donja granica naše izdržljivosti jeste 60 miliona evra godišnje. To je, međutim, dovoljno samo pod uslovom da nam država ne uzima godišnje 20 miliona evra za porez, ali i ako smanjimo broj zaposlenih.

 

Antrfile : UŠTEDE NA DRUGIM MESTIMA

Javni servis će dodatno opteretiti državni budžet.

 To je novi trošak koji treba da se uklopi u politiku štednje - smatra član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković. - Opterećenje nije planirano u budžetu, i potrebno je uvrstiti ga u rashode. Iznos namenjen javnom servisu pojačaće pritisak, što zahteva uštede na drugim mestima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi