Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dileme o privatizaciji medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2013.

Izvor: Tanjug

Dileme o privatizaciji medija

Pomoćnik ministra za informisanje i medije Dragan Kolarević rekao je danas da je u neformalnim konsultacijama o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima otvoreno nekoliko dilema i različitih mišljenja pravnih eksperata po pitanju privatizacije medija.

 

Po savetu eksperata Evropske unije, pre nego što smo zvanično poslali zakon određenim ministarstvima, koja imaju dodirne tačke sa temama iz informisanja, obavili smo neformalne konsultacije i one su trajale tokom maja. Očekujemo još nekoliko mišljenja. Postoje dileme, pogotovo kada je u pitanju sprovođenje privatizacije", rekao je Kolarević.

"To se odnosi na član 155 Nacrta zakona, odnosno šta mi možemo da predložimo zakonom, a šta ne. Tu postoje različita mišljenja pravnih eksperata i za nekoliko dana očekujemo da dobijemo relevantne odgovore", dodao je on.

Kolarević je precizirao da treba raščistiti da li se Zakonom o javnom informisanju i medijima mogu ukinuti određeni članovi u drugim zakonima, kao što je Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu, kao i da li se može ukinuti Zakon o Tanjugu ili mora da se donosi poseban zakon o prestanku važenja Zakona o Tanjugu.
"To su pravne stvari koje treba raščistiti i u vezi kojih ima različitih mišljenja", rekao je pomoćnik ministra i najavio da će, kada dobiju odgovore na ta pitanja, uputiti Nacrt zakona na izjašnjavanje nadležnim ministarstvima.

Procedura izjašnjavanja traje 20 dana, ali Kolarević veruje da će sve to trajati kraće, pošto su "praktično raščistili sve sporne tačke".
"I tu ima izvesnih izmena u odnosu na tekst Nacrta zakona koji se nalazi trenutno na sajtu ministarstva i koji je bio u javnoj raspravi. Mi smo o tome juče razgovarali sa članovima Radne grupe i verovatno ćemo se još jednom videti", rekao je on, dodavši da se izmene odnose na postojeće dileme u vezi člana 155.

Kolarević je objasnio da procedura predviđa da se, ukoliko ne dobiju mišljenja ministarstava za 20 dana, smatra da nemaju primedbi i u tom slučaju Ministarstvo kulture i informisanja zakon šalje u vladu, a vlada kasnije po prihvatanju u skupštinsku proceduru.

On je rekao i da su iz Agencije za privredne registre dobili informaciju o tome koji podaci sve moraju da se dostave da bi se jedan list registrovao, tako da će i to biti u zakonu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi