Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Insajder ili novinarska (ne)solidarnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2013.

Autor: Danas Izvor: Duško Bogdanović

Insajder ili novinarska (ne)solidarnost

Iako novoizabranoj ekipi u beogradskoj Nemanjinoj ulici nismo izbrojali onih protokolarnih sto dana i noći, uočavaju se izvesni postupci koji, s obzirom na svoju učestalost, postaju princip rada i interne komunikacije.

Kada, tako, premijer Dačić kaže što kaže, odnosno ono što misli, u stvari ono što bi rekao, kada bi pametno (s)mislio, ne mora da bude i opšteprihvaćeni stav novog srpskog režima. Dočim, kada Vučić, siva eminencija istog, nešto gukne, to se ima uraditi, ili je već urađeno, te se samo čeka najbolji ‚‚tajming vremena‚‚ da bude saopšteno - uvek(!) - pred mnogobrojnim novinarima.

Ostali u Vladi i oko nje će se, kako se okolnosti razvijaju, ubuduće selektivno, sa ozbiljnim razlogom i vrlo razrađenom temom i tezom, obraćati javnosti. ‚‚Zavrtanje‚‚ krokodilčića na majici ministra Mrkonjića zbog solističkog mu ‚‚lađenja usta‚‚ bilo je ubedljivo upozorenje ostalima. Nema više slobodnog i nekontrolisanog laprdanja po sistemu - svaki svoga ubite subašu. Kraj!

E, baš tako je Aca Vučić najavio novinarima - jednom posebno (B 92?), bilo je očito na televizijskom snimku - kako će Vlada hitno doneti mere povodom dvostrukih plata izvesnim licima na Kosmetu i svega onoga što se tamo dole, tim i sličnim povodima, nedolično ili sasvim kriminalno, dešava... (Ono što sam na ovom mestu, tu pre neki dan, direktno se referišući na serijal Insajder televizije B92, uz nemalu dozu cinizma, krstio kao ‚‚patriotska pljačka im materina‚‚).

I bi tako. U roku od juče stigao je beogradski befel banigazdama sa kosmetskog severa. Naravski, sve je dole prihvaćeno brzinom svetlosti. Tamo su ‚‚neki‚‚ ipak odlučili da im mentalna erekcija ne ode ‚‚na suvo‚‚, te su ekipi Insajdera, iz čiste osvete, zabranili da prisustvuje zajedničkoj sednici čelnika i odbornika četiri opštine, održanoj u Leposaviću. Mora da je u međuvremenu nanovo ‚‚nekome‚‚ dole zazvonio telefon, te je opet pomenutom brzinom stiglo i izvinjenje Insajderu, doduše u džiberskom fazonu tipa - nismo znali da smo znali, to što smo znali...

Sada bi trebalo da usledi hitna i detaljna akcija za to zaduženih službi i institucija, a koje koordinira Vučić.

Pozdravljam!

Još jedna pobeda Insajdera. Tim povodom nekoliko rečenica o novinarima i toj profesiji. Kada je ‚‚insajderima‚‚ uskraćeno da se u Leposaviću bave svojim poslom, ostali tamo prisutni, mnogobojni novinari, šatro kolege, hladno su, a da nisu zucnuli ili bar mrko pogledali siledžije, ušli u salu za sastanak i obavili svoj posao. Kao mi nismo odavde. Bez imalo solidarnosti, esnafske empatije ili, čisto ljudskog nepristajanja na, šire i uže posmatrano, ugrožavanje profesije kojoj i sami pripadaju.

Na čast im. Baš kao i udruženjima i asocijacijama kojima pripadaju. Šta su oni, te krovne esnaflije, učinile sem što su poslali nekakva tipska saopštenja?

Kamo delotvorna akcija u smislu ko su ti novinari, ko su im urednici, za koje medije rade. Onda stav. Odluka. Upozorenje. Packe. Kazne. Do isključenja. Članstvo podrazumeva pravo, ali i obaveze. Udruženja nisu samo logo, tabla na zgradi, predsednik/ca... A najmanje su samo - članarina i saopštenja...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi