Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U subotu rešenje za finansiranje javnih servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2013.

Izvor: RTV

U subotu rešenje za finansiranje javnih servisa

Na koji način će biti rešeno finansiranje javnih medijskih servisa RTV-a i RTS-a i hoće li biti ukidanja pretplate, biće konačno dogovoreno u subotu na sastanku predstavnika Ministarstva kulture i informisanja i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, saznaje Radio - televizija Vojvodine.

Odmah nakon toga, Zakon o elektronskim medijima i javnim servisima biće otvoren za javnu raspravu, rekao je pomoćnik ministra kulture, Dragan Kolarević. 

Osnovan zbog javnosti, finansiran od javnosti i kontrolisan od javnosti. Da li će ova formula medijskih javnih servisa važiti i u Srbiji još nije poznato. Nakon izjave prvog potpredsednika Vlade da će tv pretplata biti ukinuta, naplata je opala na svega 30 odsto, iako zakonska obaveza plaćanja i dalje postoji.

Kao i za svaki drugi neplaćeni račun, i za neplaćanje pretplate predviđene su sankcije – sudski postupak i na kraju, prinudna naplata, kaže advokat Srđan Dobrosavljev.

"Dok zakon ne bude donesen, ako bude donesen da se to promeni i da se javni servis finansira isključivo iz budžeta, dotle stoji obaveza plaćanja tv pretplate na način kako je to propisano", ističe on.

Nameru predstavnika Vlade da RTS i RTV pređu na budžetsko finansiranje kritikovali su i zavničnici Evropske unije, navodeći da će u postojećoj ekonomskoj situaciji to biti teško izvodljivo, ali i zbog sumnje da krajnji cilj nije rasterećenje građana nego kontrola uređivačke politike.

Da građani time neće biti rasterećeni, smatra i ekonomista Siniša Ostojić.

"Taj dodatni rashod budžet neće moći da izdrži s jedne strane, a sa druge postavlja se pitanje iz kog će se izvora tih 80 miliona evra morati nadoknaditi, da li iz nekog dodatnog poreza, iz neke dodatne takse", kategoričan je Ostojić.

Većinu javnih servisa u Evropi građani finansiraju kroz pretplatu ili porez, smatrajući ih svojim vlasništvom i tekovinom demokratije. Primer Hrvatske gde, uprkos krizi, 96 odsto ljudi redovno plaća pretplatu, pokazuje da to poverenje nije potpuno izgubljeno ni u regionu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi