Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Natiražniji turski dnevnik otkazao pretplatu Anadoliji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2013.

Izvor: EurActiv

Natiražniji turski dnevnik otkazao pretplatu Anadoliji

Medijska grupa Zaman koja izdaje istoimeni, najtiražniji dnevnik u Turskoj otkazala je pretplatu državnoj novinskoj agenciji Anadolija navodeći kao razlog nezadovljstvo određenim poslovnim praksama te agencije koje proističu iz njenog povlašćenog položaja kao državnog medija.

 

Glavne zamerke se odnose na pitanje "ekskluzive" koja se, međutim, dostavlja svima a rezultat je pristupa Anadolije javnim institucijama, kao i na mešanje "drugih aktera" u rešavanje tih medijskih pitanja. Zaman je ukazao i na pitanje vlasničke strukture i finansijske podrške koju država pruža toj agenciji.

"Već dugo Anadolija ima probleme sa turskim medijima. Međutim, iz nekog razloga niko ne želi da se usprotivi toj agenciji. Svi se žale na neke neodgovarajuće prakse agencije ali žive u nadi da će se stvari poboljšati", rekao je glavni i odgovorni urednika dnevnika Zaman i generalni direktor Medijske grupe Zaman Ekrem Dumanli.

On je u autorskom tekstu, objavljenom u Zamanu i dnevniku na engleskom Tudejs zaman 3. juna, naveo da Anadolija traži dodatne pare od novina za izveštaje koja smatra ekskluzivom, a koji to nisu jer se dostavljaju svima.

"Ali, kada na to ukažemo Anadolija se uznemiri. Pored toga, izveštaji koje smatraju eksluzivnim odnose se na javne institucije ili događaje za koje se koriste javna sredstva. Nemoguće je tolerisati takvu nepravdu, rekao je on.

Dumanli je kritikovao "nekontruktivan" odnos državne agencije prema drugim novinarskim agencijama, navodeći da sa njima ne deli snimke i izveštaje do kojih dolazi jer je javna institucija.

Ukazao je i na odsustvo sluha i razumevanja za iznete primedbe, kao i na meštanje "drugih aktera" u ta medijska pitanja.

"Kada ukažete na njihove greške, drugi akteri stupaju u akciju interesujući se za razloge nezadovoljstva u vezi sa agencijom. Mi otvoreno navodimo ralzoge zašto smo nezadovoljni njenim praksama ali se pitanja izvrću bez pružanja bilo kakvih odgovora", dodao je on.

Dumanli je ukazao i na problem vlasničke sturkture agencije i pitanje rapsodele deonica prilikom nedavne dokapitalizacije Anadolije.

"Da li su novi deoničari dobili pomoć države ili su sve sami uradili? Nije teško shvatiti koliko podrške novinska agencija Anadolija dobija od države i koliko je velika razlika između toga i podrške koju dobijaju druge agencije", dodao je on.

Dumanli je kritikovao i to što agencija dobija sredstva od države i naplaćuje sadržaje od privatnih medija a istovremeno "objavljue tvitove na internetu".

On je dodao da je Anadolija, "da je želela da bude na usluzi medijima a ne patronatu, treblao da unese više kvaliteta i boje u sektor". "Ako nas administracija zamajava, onda ostaje samo jedno da se uradi. Da kažemo zbogom", dodao je on.

Problem slobode medija u Turskoj

Međunarodne organizacije često upozoravaju na loš položaj novinara i ugrožavanje slobode medija u Turskoj. Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) je u izveštaju objavljenom u decembru 2012. navela da se u pritvoru u Turskoj nalaze 72 osobe zaploslene u medijima, među kojima je najmanje 41 novinar.

Pritom, većina pritvorenih novinara su predstavnici kurdskih medija, i RSF kao i Organizacija za evropsku saradnjuu i bezbednost (OEBS) pozvaju turske vlasti da revidiraju zakon protiv terorizma. RSF je upozorio da se, iako je medijska scena raznolika u Turskoj, istraživačko novinarstvo često dovodi u vezu sa krivičnim delom.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je 1. juna izrazila zabrinutost zbog postupanja policije, odnosno upotrebe prekomerne sile, prema novinarima koji su izveštavali o demonstracijama u Istnabulu.

Više agencija

U Turskoj pored državne agencije Anadolija postoji više privatnih agencija uključujući Ihlas, Dogan i Cihan koja je u vlasništvu Medijske grupe Zaman. Meidijska grupa Zaman je osnovana 1986. i pored dnevnika Zaman (Vreme) i Tudejs Zaman izdaje nedeljnik Aksijon, navodi se na Linkedin profilu te kompanije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi