Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  ‘Bolji život’ na Tačijevoj TV?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2013.

Izvor: Naše novine

‘Bolji život’ na Tačijevoj TV?

Drugi kanal Radio-televizije Kosovo, koji je juče počeo da emituje program na srpskom jeziku, mogao bi od jeseni da ostvari saradnju sa RTS-om, saznaju Naše novine! To bi značilo da će dve nacionalne medijske kuće razmenjivati delove svog programa - od informativnog do kulturnog, pa će se tako neki sadržaji RTS-a možda već naredne godine gledati na Tačijevoj televiziji, i obrnuto.

Ovo bi značilo da bi na kosovskoj nacionalnoj televiziji osim Dnevnika mogle da se emituju i RTS-ove serije poput „Boljeg života“, „Ranjenog orla“ ili „Vrućeg vetra“.

Politička odluka

Da li će do ove saradnje doći zavisi isključio od političkih odnosa na terenu između Beograd i Prištine, tvrde naši sagovornici s obe strane.

Nezvanično ipak saznajemo da je nekih barem neformalnih razgovora na ovu temu već bilo, ali da je sve još na dugačkom štapu.

- U pitanju je saradnja koja bi se odvijala po principu razmene nekih programa, ali da bi se to desilo, o tome bi morala odluku da donese Vlada Srbije jer je RTS javni servis a ne privatna televizija. Ako bi se i donela odluka u korist ove saradnje, nemoguće je da se ona ostvari pre jeseni li početka iduće godine- tvrdi naš sagovornik.

S druge strane, direktor RTK 2 na srpskom jeziku Žarko Joksimović kaže da mogućnost saradnje sa RTS-om nije medijska već politička odluka.

- Mi planiramo da uspostavimo neke kontakte, ali znate da je to više tema za političare nego za nas iz medija. Dok se ne uspostave neki opipljiviji kontakti između Beograda i Prištine, ne verujem da će do saradnje sa RTS-om doći.

Međutim, mi smo otvoreni za saradnju jer ljudi u Beogradu malo znaju šta se dešava u Prištini ili Peći, dok se na Kosovu više zna šta se dešava u Briselu nego u Beogradu - kaže za Naše Joksimović.

Pregovori s Prvom

On dodaje da su o saradnji već kontaktirali s nekim srpskim televizijama.

- Već smo ostvarili kontakt sa televizijom iz Novog Sada sa kojom ćemo imati neku razmenu produkcije. Imali smo i neke razgovore sa Prvom televizijom - kaže Joksimović.

On ne isključuje mogućnost da u nekom trenutku RTK 2 ugovori emitovanje sa nekim od kablovskih operatera u Srbiji kako bi se celokupan program video i na teritoriji Srbije.

- Naš budžet na mesečnom nivou iznosi oko 80.000 evra, što je otprilike cena koju kablovski operateri u Srbiji naplaćuju mesečno da bi vas pustili u etar.

Ako nam se bude povećao budžet, onda bismo mogli i da razmišljamo o širenju u tom pravcu - dodaje Joksimović.

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, juče se nije javljao na telefon, tako da od njega nismo dobili komentar na ovu temu.

Program u službi Srba

Generalni direktor RTK Mentor Šalja rekao je da je početak emitovanja RTK 2, koji je uglavnom na srpskom jeziku, korak ka stvaranju platforme RTK sa novim kanalima.

- Kanal 2 je od posebne važnosti zato što je njegova publika uglavnom iz srpske zajednice, koja do sada nije imala svoj javni informativni prozor, osim nekih privatnih kanala. Program koji će se emitovati na ovom kanalu biće u kompletu u službi srpske zajednice - kaže Šalja.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi