Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uz pomoć SNS uskoro nova TV stanica, „Sulejmana“ oteli Prvoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2013.

Autor: Svetomir Marjanović Izvor: Blic

Uz pomoć SNS uskoro nova TV stanica, „Sulejmana“ oteli Prvoj

Treća sezona turske hit serije “Sulejman Veličanstveni” ove jeseni neće biti emitovana na TV Prvoj, otkriva “Blic”. TV Prva izgubila je bitku za otkup novih dogodovština sultana Sulejmana, sultanija Hurem i Mahidevran i ostale dvorske svite od domaće kompanije “Stars medija”, koja je za 136 novih epizoda platila fantastičnih 1,3 miliona evra!

Poređenja radi, ta suma je za oko pola miliona evra veća od one koliko je TV Prva ovu serija plaćala do sada. A upravo u ovom ratu za publiku počinje i prava srpska biznismedijskopolitička sapunica, koja po svojim akterima ne zaostaje za dosad najpopularnijom turskom serijom. Da bismo došli do suštine srpske sapunice, kojoj ne manjkaju izdaje, neverstva, podmetanja i dvorska kamarila, kao i kod najvećeg turskog vojskovođe iz 16. veka, vratimo se par meseci u prošlost. Dva su važna datuma: 17. april, od kada Jocić više nije direktor TV Prve i 1. maj, kada usred neradnih dana RRA objavljuje u “Politici”

oglas za dodelu nacionalne TV frekvencije koja je oduzeta TV Avali. Dobri poznavaoci medijskih prilika u Srbiji odmah su sabrali jedan plus jedan: tu novu televiziju vodiće Jocić, koji je tokom tri godine na Prvoj pokazao da ume da napravi dobru televiziju. Drama se pojačava kada se na jednom zvaničnom sastanku na kome su zvaničnici Vlade razgovarali o dodeli ove frekvencije, Jocić pojavio kao predstavnik nemačkog medijskog giganta RTL, koji traži ulazak na tržište Srbije! Međutim, ubrzo postaje jasno da od dolaska RTL nema ništa, pogotovu posle njihove odluku da za 70 miliona evra prodaju svoju televiziju u Hrvatskoj. I pored dilema u vezi sa novom televizijom, za one koji tvrde da su upućeni u medijska dešavanja neke stvari su jasne. Nova televizija u čijoj će organizaciji glavnu reč voditi Jocić imaće podršku Srpske napredne stranke.

Nova televizija će se najverovatnije zvati “Skaj info plus”, jer će se na konkurs za frekvenciju prijaviti zapravo kanal “Svet info plus”, koji je tokom izborne kampanje bio glavna medijska podrška SNS, a koji je u vlasništvu funkcionera te stranke. Ostaje plan da se kao manjinski partner pojavi i jedna nemačka kompanija. Dalje, osim SNS, interes od nove televizije imalo bi nekoliko novih i starih marketinških agencija bliskih SNS, koji bi preko ovog emitera ostvario dobru zaradu. Naravno, još jedan razlog za osnivanje nove televizije jesu vanredni izbori na jesen o kojima se govori. Oni hrabriji veruju da su dobro obavešteni i zakleli bi se da će Vučić izbore raspisati za oktobar. Slučajno ili ne, jesen je i termin u kome bi trebalo da startuje nova televizija. Ali verovatno se pitate gde je tu „Sulejman Veličanstveni“ i kako se on uklapa u srpske medijskopolitičke spletke. Odgovor se krije u fi rmi “Stars medija”, koja je treću sezonu „Sulejmana“ kupila za 1,3 miliona evra.

Ova fi rma, prema zvaničnim podacima, osnovana je s 500 evra novčanog i 24.955 dinara nenovčanog kapitala i prošle godine prikazala je dobit od 35.000 evra. I oni što su malopre sabrali jedan plus jedan, sada sabiraju dva i dva: nema druge nego da iza ove fi rme stoji Jocić! I “Sulejman” će se emitovati na jesen na toj novoj televiziji! Naravno, kao što Hafsa Hatum i Mahidevran svom sultanu uvek negiraju umešanost u intrige kojima bi da napakoste Hurem, tako svi glavni glumci ove naše sapunice svojoj javnosti negiraju naša saznanja (pogledaj okvir). Bilo kako bilo, Srbi će opet videti Sulejmana, a da li će ga gledati na TV “Skaj info” ili na nekoj drugoj televiziji? Za razliku od političara, marketing biznismena i upućenih medijskih poslenika, gledaocima to i nije tako važno... Nisu Srbi džaba narod koji najviše na svetu provodi vremena ispred svojih televizora.

Jocić: Ne, ne i ne

Dejan Jocić priznaje za “Blic” da su i do njega došle informacije koje smo izneli u tekstu, ali tvrdi da je reč o glasinama koje nemaju veze s istinom. - Ne, nije tačno da sam ja kupio treću sezonu „Sulejmana Veličanstvenog“ i da ja stojim iza fi rme koja je tu seriju kupila. Ne, nije tačno da sam ja platio 1,3 miliona evra za ovu seriju. I ne, nije tačno da formiram novu televiziju koja, kako tvrdite, treba da krene sa emitovanje na jesen i na kojoj bi trebalo da se emituje “Sulejman Veličanstveni” - kaže Jocić za “Blic” .

RRA: Niko se još nije javio

Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić kaže za “Blic” da se do sada niko nije javio na konkurs za dobijanje nacionalne frekvencije. On dodaje da postoji interesovanje, ali da se očekuje da prve zvanične ponude u RRA stignu tek pred samo zatvaranje konkursa, koji ističe 7. jula.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi