Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  HND traži manji PDV na sve informativne novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 06. 2013.

Izvor: Tanjug

HND traži manji PDV na sve informativne novine

Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je da se porez na dodatu vrednost s postojećih 10 odsto smanji na pet odsto svim informativnim štampanim dnevnicima i nedeljnicima, a ne samo dnevnim novinama koje imaju više od 25.000 reči autorskih tekstova.

Iz HND-a su pozvali novinare, urednike i predstavnike izdavača u novinskim redakcijama da donesu statute medija kojima će urediti međusobne odnose novinara, urednika i izdavača i proces imenovanja i razrešenja glavnih urednika.

Hrvatska Vlada predložila je Hrvatskom saboru da se od 1. jula PDV snizi sa deset odsto na pet odsto PDV-a na dnevne novine koje imaju najmanje 25.000 reči autorskih novinskih tekstova, ali uz uslov da su redakcije donele statute medija.

HND podržava sniženje PDV-a na dnevne novine, ali smatra da bi to poresko sniženje trebalo biti primenjeno na sve informativne novine, dakle i na informativne nedeljnike, koliko god bilo teško klasifikovati i odrediti koji su ti nedeljnici.

"Ako poreska olakšica ostaje u primeni samo za dnevne novine, onda smatramo da bi ona trebala biti primenjena na sve dnevnike bez ograničenja i kriterijuma koje novine sadrže a koje ne sadrže 25.000 reči autorskih tekstova", ističe predsednik HND Zdenko Duka. 

U ovoj novinarskoj asocijaciji ocenjuju da je vladina odluka i predlog značajan ustupak novinskoj industriji koja je vrlo ugrožena ekonomskom krizom, vrlo brzim promenama u medijima i u novinarstvu, ali svakako i neodgovornim ponašanjem pojedinih medijskih vlasnika.  "Baš zbog toga što vlada želi pomoći novinama, nema valjanog kriterijuma po kome bi pomogla samo nekima", ističu u HND-u, ističući da bi i donošenje statuta bio značajan pomak u unutarredakcijskoj demokratiji, u slobodi i u odgovornosti urednika i novinara, što bi pozitivno uticalo na kvalitetu novina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi