Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednike u SAD zvali na "brifing"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 05. 2013.

Izvor: B92

Urednike u SAD zvali na "brifing"

Urednici velikih medijskih kuća u Americi pozvani su danas na sastanak s vrhovnim državnim tužiocem, zbog afere oko nedozvoljenog skidanja listinga novinara AP.

List Ju-Es-Ej Tudej piše da je Ministarstvo pravde pozvalo šefove redakcija iz Vašingtona na razgovor, uz naznaku da će se on voditi bez snimanja i citiranja.

Nakon toga, dolazak su otkazali Foks Njuz i agencija AP, dok su televizije Si-En-En, En-Bi-Si, Si-Bi-Es, kao i listovi Njujork Tajms i Hafington Post zatražili da se razgovor snima.

Mediji tvrde da Bela kuća na ovaj način samo želi da za sebe vodi "PR kampanju, i da novinarima kaže "radite kako mi tražimo, ili ne pišite uopšte". "Razgovor o slobodi štampe treba da bude otvoren. Mi ne smemo da izdamo te principe", kaže šef vašingtonskog biroa Hafington Posta Rajan Grim.

Mediji koji su odlučili da ipak prisustvuju sastanak su Vašington Post, Ej-Bi-Si televizija, Ju-Es-Ej Tudej i Politiko. ni su najavili da će pored urednika, na sastanku sa Holderom prisustvovati i advokati tih medijskih kuća.

"Smatramo da je važno da čujemo šta oni imaju da nam kažu o pitanjima koja su od suštinskog značaja za slobodu štampe", rekao je glavni urednik Ju-Es-Ej Tudeja Dejvid Kalavej.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest brani odluku da sastanak bude privatan, obrazlažući je željom tužioca Holdera da se vodi "konstruktivan" dijalog sa medijskim kućama. "Mi smo iskreno zainteresovani za mišljenje, savet vodećih ljudi uglednih medijskih organizacija", dodao je on.

Obamina administracija se poslednjih nedelja našla na udaru javnosti nakon što je otkriveno da je Ministarstvo pravde dva meseca skidalo listinge novinara AP-a, pošto su objavili informaciju o jednom neuspelom terorističkom napadu na američki putnički avion u Jemenu.

Pošto je ta informacija imala oznaku poverljivosti, a dospela je u medije, Ministarstvo je skidanjem listinga sa telefona novinara američke agencije, pokušalo da dodje do "krtica" u svojim redovima koji su podatke dostavili AP-u.

Nedugo zatim, otkriven je slucaj i sa jednim novinarom Foks Njuza, koji se našao u istoj situaciji sa skidanjem telefonskih listinga.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi