Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminula vokalna solistkinja i novinarka Nada Vodeničar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2024.

Izvor: RTS

Preminula vokalna solistkinja i novinarka Nada Vodeničar

Vokalna solistkinja i novinarka Nada Vodeničar preminula je u 88. godini u Crepaji.

Nada Vodeničar, interpretatorka vojvođanskih pesama, rođena je 29. decembra 1936. godine. Roditelji su joj bili učitelji, pa je prvo muzičko obrazovanje stekla od oca koji je svirao violinu.

Sa 18 godina položila je audiciju za vokalne soliste Radio-Beograda kod Vlastimira Pavlovića Carevca, koja je bila presudna za njen muzički život. Pevala je sve do 1969. godine.

Radila je kratko kao muzički urednik Radio Novog Sada, a nakon toga se zaposlila kao novinar u listu Ekonomski pregled. Nada Vodeničar snimala je pesme najčešće uz Narodni orkestar RTB koji je predvodio Carevac i Tamburaški orkestar Janike Balaža.

Njene interpretacije, koje se čuvaju u Zvučnom arhivu Radio-Beograda i Radio Novog Sada, ostaće škola za mnoge buduće vokalne soliste. U televizijskoj arhivi sačuvane su dve emisije o njenom muzičkom životu realizovane u okviru serijala Dok je sveta i veka 2013. godine.

Kao penzioner, posvetila se baštovanstvu i uzgoju domaćih životinja. Živela je u Crepaji gde je odlikovana kao zaslužni građanin. Sahranjena je 21. avgusta 2024. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi