Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za sufinansiranje medijskih projekata u Zrenjaninu skoro jedanaest puta manje para
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2024.

Izvor: Zrenjaninski

Za sufinansiranje medijskih projekata u Zrenjaninu skoro jedanaest puta manje para

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura doneo je odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za ovu godinu.

Grad Zrenjanin je tek sada raspisao medijski konkurs, iako je zakonski rok davno istekao. Iz lokalne samouprave nije stiglo nikakvo obrazloženje zašto se kasni sa konkursom.

Sredstva iz gradskog budžeta namenjena za sufinansiranje medijskih projekata ovog puta su čak 10,8 puta manja u odnosu na prošlu godinu.

Lane je medijima, tokom dva konkursa, raspodeljeno ukupno 27 miliona dinara, dok će ove godine preko konkursa biti dodeljeno svega 2,5 miliona dinara.

Od ukupno 27 miliona dinara, Santos je prošle godine dobio 13.950.000 dinara para svih građana Zrenjanina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je navelo da su budžetska sredstva za projekte iz oblasti javnog informisanja u mnogim gradovima i opštinama umanjeni deset puta u odnosu na 2023. godinu.

Novinarska i medijska udruženja ranije su izrazila bojazan da je nova praksa ustanovljena sa ciljem da se sredstva preusmere na druge vrste davanja za medije, kao što su javne nabavke.

Naime, javne nabavke nisu ograničene novim obavezama Zakona o javnom informisanju i medijima koje su predviđene za konkurse, a to je da organ koji raspisuje konkurs mora tražiti mišljenje Saveta za štampu u vezi kršenja Kodeksa novinara Srbije za onlajn i štampane medije.

Ovoj taktici očigledno je pribegao i Grad Zrenjanin, baš kao i opštine Sečanj i Nova Crnja.

Kako je portal zrenjaninski.com ranije pisao, Opština Sečanj je ove godine za medije iz budžeta izdvojila ukupno 198.000 dinara, a Opština Nova Crnja svega 165.000 dinara.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi