Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  LGBT magazinu „Optimist“ preti gašenje: U Srbiji nemaju sve manjine ista prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2024.

Izvor: FoNet

LGBT magazinu „Optimist“ preti gašenje: U Srbiji nemaju sve manjine ista prava

Iz LGBT magazina „Optimist“ kažu da bi bilo „sramotno“ da ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić ostane upamćen kao neko ko je na početku mandata dozvolio gašenje jedinog LGBT medija u Srbiji, „naročito u svetlu novog izveštaja i preporuka Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije“.

Magazin „Optimist“ upozorio je da se kao jedini LGBT medij u Srbiji i regionu suočava sa ozbiljnom pretnjom po opstanak, nakon što komisija za štampane medije Ministarstva informisanja Srbije nije podržala njegov projekat „Trideset godina od dekriminalizacije homoseksualnosti u Srbiji“.

Četvoro članova komisije ocenilo je taj projekat „Optimista“ dovoljnim brojem poena da bi se on našao na listi podržanih projekata, ali je jedan član komisije ocenio je da ima „nesrazmerno nizak“ broj poena, što je bilo dovoljno da projekat ne dobije podršku Minuistarstva..

Zbog toga je redakcija „Optimista“ saopštila da je bez adekvatne finansijske podrške budućnost tog magazina neizvesna.

„Optimist“ je pozvao Ministarstvo informisanja i ministra Dejana Ristića da nađe način da mu pomogne i predupredi njegovo gašenje.

„Mediji svih drugih manjina su zaštićeni“

„Nepravedno je da su mediji svih drugih manjina zaštićeni od gašenja jer postoje posebni konkursi za njih na nacionalnom, lokalnom i pokrajinskom nivou, dok su mediji LGBT populacije osuđeni na dobru, odnosno lošu volju članova komisije koji ocenjuju projekte“, saopštio je „Optimist“.

Taj magazin je ocenio i da bi bilo „sramotno“ da Dejan Ristić ostane upamćen kao ministar koji je na početku mandata dozvolio gašenje jedinog LGBT medija u Srbiji, „naročito u svetlu novog izveštaja i preporuka Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije“.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi