Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Jao Bože“: Zbog čega je mlada novinarka dobila otkaz na javnom servisu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2024.

Autor: I. M. Izvor: Vreme

„Jao Bože“: Zbog čega je mlada novinarka dobila otkaz na javnom servisu

Novinarka Zorana Nikoletić je u Dnevniku koji se emitovao 17. juna započela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože"! Prilog je nakon toga završen, a voditeljka Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju

Nakon što su sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza – usledila je reakcija direktora ove medijske kuća.

Goran Karadžić, generalni direktor RTV Vojvodina, izjavio je za „Danas“ da je greška mlade novinarke dovoljna za otkaz.

„Apsolutno. To nije greška, to je nemar“, poručio je Karadžić.

Sindikati se ne slažu sa ovakvim stavom direktora, i javno su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila „tako oštra“ da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

„Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona“, naveli su sindikati.

Šta se zapravo desilo?

A šta je zapravo bila greška mlada novinarke zbog čega joj je menadžment ove kuće uručio otkaz?

U Dnevniku koji se emitovao 17. juna u 17 časova na RTV, u delu sa vremenskom prognozom, emitovan je očito pogrešan prilog koji nikako ne bi smeo da završi u programu.

Novinarka Zorana Nikoletić je počela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože“! Prilog je nakon toga završen, a voditeljka Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju.

Snimak pogledajte OVDE.

Greška kakve se dešavaju na teelvizijama. Isprave se i snimi se ponovo. Ali, ovde je očigledno pogrešan prilog otišao u emisiju, za šta je okrivljena samo mlada novinarka koja je na ovoj televiziji svega dve godine.

Međutim, sindikati se protive ovakvoj odluci, pre svega zbog činjenice da se na samom RTV-u i RTS-u, kao javnim servisima, dešavaju mnogo veće greške.

„Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.

Kako su objasnili, „greška je otišla u etar“ jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

24.06.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 15:52

da da

Mora da se nekom grdno zamerila.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi