Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stevanović: Tužba Radonjića šok za sve i nastavak progona Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2024.

Autor: I.M. Izvor: Vreme

Stevanović: Tužba Radonjića šok za sve i nastavak progona Ćuruvije

„Ova tužba predstavlja šok za sve", ocenila je za "Vreme" izvršna direktorka fondacije „Slavko Ćuruvija" Ivana Stevanović.

Izvršna direktorka fondacije „Slavko Ćuruvija“ Ivana Stevanović je ocenila za „Vreme“ da tužba Milan Radonjića predstavlja „šok za sve“.

Ponovila je da je ova tužba je posledica atmosfere u društvu koju kreira vlast.

„Zarobljena država ne razrešava i ne kažnjava zločine činjene za njen račun i u njeno ime. Nasilje i zločin se veličaju i ohrabruju, a zločinci slave kao heroji. Svaka vrsta kritike na račun sadašnjih i prošlih grehova vlasti se najbrutalnije guši“, saopšteno je iz fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Kako je navedno, tužba Radonjića nastavak progona Slavka Ćuruvije, 25 godina nakon što je ubijen.

„Slavko Ćuruvija fondacija će nastaviti da neguje sećanje na novinara čije ime nosi, ali i da insistira na kažnjavanju svih napada na novinare. Najpre oslobađajućom presudom, a sada i zastrašivanjem tužbama, takvi napadi se ohrabruju. Na to ne pristajemo“, stoji u saopštenju fondacije.

Podsetimo, bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti, Milan Radonjić, jedan od četvorice optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije koji su u februaru oslobođeni odlukom Apelacionog suda, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kome smo izrazili neslaganje sa tom presudom. Zbog povrede ugleda i časti, Radonjić od Fondacije traži odštetu od 500.000 dinara.

Gunjić: Zaprepašćujući čin

Tužbu smatra pritiskom i pokušajem zastrašivanja i Perica Gunjić, glavni i odgovorni urednik Cenzolovke, portala koji se bavi temama od značaja za slobodu medija i čiji je osnivač ova fondacija.

„To je jedan zaprepašćujući čin, da oni tuže fondaciju. To je šokantno. I najavljeno je da će nastaviti sa tužbama. Iza fonadacije stoji ćerka Slavka Ćuruvije, a ubijen je njen otac“, podseća Gunjić.

Nada se da će doći reakcija državnih institucija.

„Očekujem da sud odbaci ovakve tužbe, ali nisam siguran da će se to dogoditi. U državi u kojoj živimo i sa sudstvom koje imamo, možemo da očekujemo ono što se događalo drugim medijima, odnosno da fondacija bude drakonski kažnjena zbog slobode koju su uzeli na sebe“, kaže sagovornik „Vremena“.

Ističe da je poenta u daljem zastrašivanju medija.

„Kao da su se ponovo pojavile one snage iz devedesetih godina koje su terorisale društvo, i koje su dobile novu snagu“, zaključuje Gunjić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi