Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 06. 2024.

Autor: Fonet Izvor: Danas

Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju

Rusko-izraelskom slobodnom novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa “Current time – Aktuelnosti” Romanu Perlu zabranjen je ulazak u Srbiju na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

Kako je ispričao Glasu Amerike, po sletanju u Beograd 8. juna zaustavljen je na pasoškoj kontroli i posle osam sati čekanja uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju, u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik.

Odmah potom otputovao je sa beogradskog aerodroma.

Autora dokumentarca „Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?“, rađenog u okviru serijala „Opasna bliskost“, Romana Perla ruske vlasti su u oktobru 2021. godine označile kao stranog agenta, na osnovu zakona koji je izazvao kritike dela međunarodne zajednice.

To je razlog koji je Perla naterao da promeni prebivalište i preseli se u Izrael.

Perl kaže da zabrana ulaska u Srbiju na neki način predstavlja demonstraciju ruske meke i diplomatske moći i da je je moguće da ruske vlasti u pojedinim slučajevima mogu da navedu srpske da učine nešto što ruska strana smatra da je potrebno.

Ističe, ipak, da veruje da je glavni razlog zabrane njegovo prošlogodišnje privođenje u Beogradu.

U Beogradu sam pre godinu dana radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini i jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Tada su nam prišli pripadnici Žandarmerije koji su nam rekli da su su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu gde smo proveli nekoliko sati i zatim su nam rekli da smo slobodni, rekao je Perl.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi