Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Kristof Deloar, generalni direktor Reportera bez granica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 06. 2024.

Autor: AFP/Beta Izvor: Danas

Preminuo Kristof Deloar, generalni direktor Reportera bez granica

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara „Reporteri bez granica“ je saopštila da je njen generalni direktor Kristof Deloar umro danas od raka u 54. godini.

Deloar je generalni direktor te organizacija sa sedištem u Parizu bio od 2012. godine i „pretvorio je Udruženje u svetskog šampiona za odbranu novinarstva tokom 12 godina“, navodi se u saopštenju.

„Novinarstvo je bila borba njegovog života koju je vodio sa nepokolebljivim ubeđenjem“, dodala je RSF.

Pre no što je preuzeo kormilo RSF-a, Deloar je od 2008. do 2012. godine vodio Centar za obuku novinara (CFJ) u Parizu, jednu od vodećih škola novinarstva u Francuskoj.

Deloar je radio za časopis Poen (Le Point) od 1998. do 2007. godine, u redakciji za društvo i politiku kao istraživački reporter. Ranije je radio za televizijske kanale ARTE i TF1.

Osnovana 1985. godine u Francuskoj, RSF je postala predvodnica slobode medija i prava na informacije širom sveta.

Ta nevladina organizacija deluje na svim kontinentima s kancelarijama u desetak gradova i mrežom saradnika u oko 130 zemalja.

RSF otkriva i osuđuje ugrožavanje slobode informisanja i pruža pomoć zatvorenim ili ugroženim novinarima na razne načine – pravna pomoć, oprema za izveštavanje iz rata, stipendije, pritisci na države i institucije.

Poslednjih godina je intenzivno tražila istinu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Od 2002. godine RSF objavljuje godišnji izveštaj o zlostavljanju novinara i rang listu slobode medija u 180 zemalja. Ta svetska rang lista je referenca za mnoge medije i međunarodne institucije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi