Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo o ubistvu novinara Milana Pantića nakon tvrdnji Živojina Rakočevića da je slučaj rešen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2024.

Autor: Nova.rs Izvor: Nova.rs/N1

Tužilaštvo o ubistvu novinara Milana Pantića nakon tvrdnji Živojina Rakočevića da je slučaj rešen

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević izjavio je juče da je policija rešila slučaj ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića i da novinarska udruženja očekuju da se podigne optužnica. Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu navodi da u konkretnom slučaju nema ne samo dokaza, nego ni podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da se radi o krivičnom delu izvršenom od strane organizovane kriminalne grupe.

„Nakon svestrane analize spisa Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, formiranih protiv NN učinioca u vezi sa ubistvom novinara Milana Pantića, utvrđeno je da u konkretnom slučaju nema ne samo dokaza, nego ni podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da se radi o krivičnom delu izvršenom od strane organizovane kriminalne grupe, odnosno o krivičnom delu organizovanog kriminala, što je osnov za zasnivanje nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. Prikupljeni materijal tokom celog postupka, a posebno podaci navedeni u izveštajima Radne grupe MUP-a UKP 03/2 SP broj: 168/13-78 od 05. 05. 2020 . godine i 03/2 SP broj: 168/13-753 od 18.02. 2020 godine, zasnovani su, kako je i u njima navedeno, na kriminalističko obaveštajnim i operativnim saznanjima i ni izbliza nisu dovoljni da bi se na osnovu njih mogao doneti bilo kakav zaključak o okolnostima ubistva, jer se iz njih ne može utvrditi nijedna činjenica koja bi, bar približno pouzdano ukazivala na motive i identitet naručioca, organizatora i izvršioca ubistva. Navedeni izveštaji zasnovani su isključivo na pretpostavkama i u njima, kao ni u celokupnim spisima ne postoji nijedan dokaz, a ni indicija koja bi ukazivala da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti JTOK“, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Nova.rs.

Takođe, kako dalje navode, na osnovu sadržine dokumenata koji se odnose na kriminalističku obradu lica mesta neposredno nakon ubistva, utvrđeno je da nisu postojale adekvatne mere obezbeđenja lica mesta, što je dovelo do kontaminacije mesta uviđaja i propusta u sprovođenju ovih aktivnosti koje su od ključnog značaja za dalji rad i preuzimanje aktivnosti na otkrivanju učinioca i prikupljanju materijalnih dokaza.

„Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je sve vreme sprovođenja istrage, Višem javnom tužilaštvu u Jagodini, pružalo stručnu podršku i uprkos svim preduzetim aktivnostima i radnjama, počinilac ili počinioci ovog krivičnog dela nisu identifikovani“, navode iz tužilaštva.

Podsetimo, predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević izjavio je juče da je policija rešila slučaj ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića i da novinarska udruženja očekuju da se podigne optužnica.

„Policija je rešila slučaj (ubistva Milana Pantića) i to je potpuno jasno, zato očekujemo i insistiramo da se podigne optužnica“, izjavio je Rakočević za Večernje novosti, lista čiji je Pantić bio dopisnik.

Predsednik UNS-a je ocenio da je Radna grupa za rešavanje ubistava novinara „uradila veliki posao“, ali da predmet hitno treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, koje je, nedavno, spise po drugi put vratilo u Jagodinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi