Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u nepravedna, hitno usvojiti anti-SLAP preporuke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 06. 2024.

Autor: 021.rs Izvor: 021.rs

Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u nepravedna, hitno usvojiti anti-SLAP preporuke

Koalicija za slobodu medija je kao nepravednu ocenila pravosnažnu presudu kojom je KRIK osuđen zbog kršenje pretpostavke nevinosti Predraga Koluvije.

Koluvija je tužio KRIK jer su ga u tekstovima o suđenju za uzgajanje marihuane na farmi Jovanjica nazvali "optuženi narko-bos", a Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio prvostepenu presudu kojom je ta redakcija osuđena zbog kršenja pretpostavke nevinosti. 

"Koalicija za slobodu medija smatra da je ova presuda nepravedna, jer sud prilikom odlučivanja nije uzeo u obzir ceo tekst, već se koncentrisao samo na jednu frazu. Strahujemo da ovakva odluka može da predstavlja poziv drugim moćnicima i političarima da izvrše pritisak na istraživačke novinare", stoji u saopštenju.

Koalicija je podsetila da je nedavno i sudija Apelacionog suda podnela dve tužbe protiv KRIK-a zbog objavlljivanja baze podataka "Prosudi ko sudi", uz obrazloženje da je time povređeno njeno pravo na privatnost, dok KRIK kaže da je objavio samo zvaničlne podatke o njoj, a ne privatne. 

"Koalicija za slobodu medija, kao i mnoge međunarodne novinarske i medijske organizacije, smatra da su to klasične SLAP tužbe (Strateške tužbe protiv učešća javnosti) čiji je cilj da se ućutkaju novinari. Ovo je, za razliku od direktnih pritisaka koje su novinari trpeli tokom devedesetih godina prošlog veka, naizgled legitimno sredstvo da se na legalan način ugase nezavisni mediji", ocenjuje Koalicija.

Pozvali su vlasti da pokažu da žele da zaštiti nezavisno novinarstvo i da u što kraćem roku usvoje Anti-SLAP preporuke Evropske komisije i preporuke Anti-SLAP direktive Evropskog parlamenta. 

"Pozivamo i sudije da u budućim postupcima koju budu pokrenuti protiv novinara, sa naročitom pažnjom razmotre i navedene preporuke, prepoznaju karakteristike SLAP tužbi i na osnovu toga odluče kako će teći postupak", piše u saopštenju. 

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Slavko Ćuruvija fondacija i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi