Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Siniša Reljin nekadašnji reditelj TV Novi Sad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 06. 2024.

Autor: RTV Izvor: RTV

Preminuo Siniša Reljin nekadašnji reditelj TV Novi Sad

Danas je u Novom Sadu nakon kraće i teške bolesti, u 75. godini preminuo Siniša Reljin, suprug i otac, nekadašnji reditelj i snimatelj TV Novi Sad.

Danas je u Novom Sadu nakon kraće i teške bolesti, u 75. godini preminuo Siniša Reljin, suprug i otac, nekadašnji reditelj i snimatelj TV Novi Sad.

Siniša Reljin je svoje početke u filmskom stvaralaštvu započeo u Kino klubu. Završio je zagrebačku Akademiju za pozorište i film. Kao reditelj i snimatelj sarađivao je sa značajnim, i to ne samo filmskim umetnicima, kao što su Želimir Žilnik, Goran Marković, Mija Aleksić, već i sa umetnicima kao što su Predrag Cune Gojković, Vera Kovač Vitkai, braća Vranešević, Nora Čonkić...

Autor je i brojnih emisija iz čuvenog serijala nekadašnje TV Novi Sad ,,Od našeg dopisnika“ s kojom je kamerom obišao priličan deo naše planete. Zbog toga je verovao da je po religijskom ubeđenju kosmpolita. Bio je prvi vojni reporter na ovim prostorima.

Siniša je umeo da iza bilo čijih reči, kao snimatelj i reditelj, „pročita“ njihov smisao i da onu neopodnu emocionalnu boju.

Imao je osećaj za kadar, ali to imaju mnogi, no on je znao da pleše s kamerom i zbog samog njegovog muzičkog talenta. Zato je i radio brojne muzičke emisije; o Idolima, Kerberu, Zdravku Čoliću, Đorđu Balaševiću, Laboratoriji zvuka...

Mnogi ga pamte po emisiji „Na svoj način“, u kojoj je uradio priču o tadašnjem neafirmisanom pank sastavu „Pekinška patka“, što je, mnogi tumače bio tzv. „spontani“ koncert u izlogu počivše robne kuće „Nork“.

Bio je i pionir na polju muzičkih spotova klasične muzike koji su bili nagrađivani na međunarodnim festivalima.

Iako u to vreme u penziji, postavio je i emisiju „Dokument“ TV Vojvodine, s namerom da se ta emisija obraća mislećim ljudima.

Nekoliko godina unazad, pisao je i kratke forme, zvao ih je filozofskim razmišljankama, koje je objavljivao na društvenoj mreži Fejsbuk.

Sluteći bolest napisao je: ,,Šta je jedna Nova godina u poređenju s cirkuskim predstavama koje na ovim prostorima traju decenijama? Uživajmo u nadolazećim numerama."

I sada dok plovi nebeskim Dunavom, jer ga je voleo više od bilo kojeg mora, ostaje makar ova crtica o tome da je sasvim sigurno bio jedan od najmarkatnijih autora TV Novi Sad.

Siniša Reljin biće sahranjen u utorak, 4. Juna 2024. godine na Gradskom groblju u Novom Sadu u 14.15 sati.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi