Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije u poseti RTV Kruševac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 05. 2024.

Izvor: SINOS

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije u poseti RTV Kruševac

Delegacija Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) posetila je Radio televiziju Kruševac i pozvala kolege da nam se ponovo pridruže. SINOS je pre privatizacije medija 2015. godine u ovoj medijskoj kući imao snažnu organizaciju. Od skoro 100 zaposlenih većina su bili naši članovi. RTV Kruševac danas ima 28 zaposlenih i nema sindikalnu organizaciju.

Kolegama iz RTV Kruševac predočeno je da se SINOS i dalje zalaže za formiranje regionalnih javnih medijskih servisa jer je to najbolji model za informisanje građana i najprikladniji ambijent za profesionalni rad novinara i medijskih radnika. U ovom trenutku ne postoji politička volja, ni raspoloženje medijskih i novinarskih udruženja i asocijacija za osnivanje regionanih medjskih javnih servisa ali SINOS veruje da će se to promeniti.

SINOS aktivno radi na “oživljavanju” sindikalne mreže i pored velikog otpora nekadašnjih kolega, danas medijskih vlasnika i menadžera. Istovremeno, SINOS poziva poslodavce da u skladu sa medijskom strategijom ali i demokratskim načelima osnuju poslodavačku organizaciju i sa sindikatima započnu socijalni dijalog radi potpisivanja granskog kolektivnog ugovora u medijskoj delatnosti.

Delegacija SINOS pozvala je Đorđa Kovačevića, direktora RTV Kruševac i člana Upravnog odbora udruženja KOMNET, inače nekadašnjeg predsednika SINOS u ovoj medijskoj kući, da pomogne da poslodavci i sindikalci kanačno sednu za pregovarački sto. SINOS je svestan da se to neće desiti bez “blagoslova” vlasti i zato poziva resorna  ministarstva da u skladu sa medijskom strategijom koju je potpisala Vlada Srbije  odrade svoj deo posla i pripreme ambijent za razgovore o dostojanstvenim uslovima rada i odgovornom novinarstvu.

Sindikat će nastaviti sa kampanjom koju podržava Međunarodna federacija novinara (IFJ) kroz projekat UTU, Sindikati za sindikate.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi