Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo penzionisani urednik u RTV Lućijan Marina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 05. 2024.

Izvor: rtv.rs

Preminuo penzionisani urednik u RTV Lućijan Marina

Noćas, u 70. godini, preminuo je novinar, publicista i predsednik Društva za rumunski jezik Lućijan Marina.

Lućijan je rođen 26. jula 1954. godine u Vršcu, gde je 1969. godine završio osnovnu školu "Olga Petrov Radišić", a četiri godine kasnije i Gimnaziju "Borislav Petrov Braca".

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a nakon toga i na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. U periodu od 1978. do 1988. godine bio je spiker u Radio Novi Sad, zatim novinar u zajedničkoj redakciji programa na rumunskom jeziku RTV Novi Sad, odnosno urednik u Radio Novi Sad, a od 1988. urednik-producent na Televiziji Novi Sad - Radio-televiziji Srbije do 2006. godine, zatim urednik-voditelj na Radio-televiziji Vojvodine - TV Novi Sad, gde je radio do penzionisanja 2019. godine.

U svojoj bogatoj kulturnoj delatnosti Lućijan Marina je organizovao , između ostalih, "Memorijal Radu Flora", u čast poznatog naučnika i osnivača Društva za rumunski jezik, kao i tradicionalni Kreativni kamp "Literarna kolonija".

Ovenčan je i brojnim nagradama, medaljama, počasnim zvanjima i diplomama, kao što su priznanja Ministarstva spoljnih poslova SR Jugoslavije i Predsedništva SAP Vojvodine.

Dobitnik je i nagrade Radio-televizije Srbije, kao i Televizije Novi Sad, za uspeh i hrabrost iskazanu kao ratni reporter tokom Rumunske revoluciji 1989. godine.

Bio je član Saveza novinara Jugoslavije, odnosno Udruženja novinara Srbije, predsednik Odbora za unapređenje Savez rumunskih pisaca u Srbiji, osnivač Društva srpsko-rumunskog prijateljstva, Društva srpsko-rumunskog bratstva i Foruma rumunskih intelektualaca.

Posebno treba istaći priznanje koje mu je dodelio gospodin Titus Corlateanu, ministar inostranih poslova Rumunije, povodom obeležavanja 150 godina rumunske diplomatije, kao i Nacionalni orden "Za zasluge", u oficirskom činu, koji mu je dodelio predsednik Rumunije.

Lućijan Marina će biti sahranjen sredu, 22. maja, u 11.15 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu, a pomen našem kolegi biće održan u četvrtak, 23. maja, u 11 časova, u Medija centru Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku.

Neka mu je laka zemlja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi