Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EFJ će održati svoj godišnji sastanak u Prištini, od 23. do 24. maja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 05. 2024.

Autor: EFJ Izvor: NUNS

EFJ će održati svoj godišnji sastanak u Prištini, od 23. do 24. maja

Evropska federacija novinara (EFJ) održaće svoj godišnji sastanak u Prištini. Očekuje se da će se oko 100 novinara i predstavnika sindikata iz 45 evropskih zemalja sastati od 23. do 24. maja 2024. godine.

Priština je izabrana da bude grad domaćin predstojećeg kongresa EFJ, koji predstavlja 320.000 novinara u Evropi. U koorganizaciji Udruženja novinara Kosova (AGK), Skupština će se održati u Modelarijumu, Univerzitet u Prištini.

„To je istorijska prekretnica za Kosovo da bude domaćin ovog važnog godišnjeg događaja. Dolazi u trenutku kada je indeks slobode medija u zemlji značajno opao, a naše kolege i članovi su bili izloženi napadima, uključujući i fizičke. To je znak solidarnosti za naše Evropljane, koji će ovde moći da se sretnu sa 18 ukrajinskih novinara, zaštićenih 'Programom boravka novinara'. Radujemo se što ćemo poželeti dobrodošlicu svima u Prištini“, rekao je predsednik odbora AGK-a, Džemajl Redža.

Pod temom „Novinarstvo u vreme rata“, Kongres EFJ će obezbediti prostor za diskusije o izveštavanju o sukobima tokom okruglog stola sa zamenikom generalnog sekretara IFJ Timom Dosonom, advokatom Platforme Saveta Evrope za promovisanje zaštite novinarstva Florentom Duploujem,  fotoreporterom “War Photo Limited-a” Vejdom Godardom, i predsednikom Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU) Sergijem Tomilenkom.

Članovi će biti pozvani da se pridruže foto akciji u znak solidarnosti sa beloruskim novinarima u zatvorima i ukrajinskim novinarima u ruskom zatočeništvu. Pitanje strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) takođe će biti razmatrano na završnoj sednici.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi