Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIRODI upozorava: Nejednakost u medijima pre lokalnih izbora, REM da reaguje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2024.

Autor: FoNet Izvor: Danas

BIRODI upozorava: Nejednakost u medijima pre lokalnih izbora, REM da reaguje

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da spreči urušavanje medijskog pluralizma i nejednaku zastupljenost izbornih lista uoči lokalnih izbora zaklazanih za 2. jun.

Birodi je pozvao u saopštenju Savet REM da spreči zloupotrebu medija od „Aleksadra Vučića, odnosno očito postojanje neformalne uređivačke redakcije, koju čini više nacionalnih i lokalnih medija“.

Postojanje te „redakcije“, prema navodima Birodija, dovodi u pitanje medijski pluralizam u Srbiji, što je suprotno članu 119 Zakon o elektronskim medijima i što dovodi do nejednake medijske zastupljenosti izbornih aktera u kampanji za lokalne izbore.

Birodi je reagovao predizbornog mitinga izborne liste Srpske napredne stranke iz Lazarevca, na kojem je nastupio i predsednik Srbije Aleksadar Vučić, a koji je prenošen na televizijama: Informer, Tanjug TV, Vesti, TV Palma plus, Ras, Koreni, M Most, TV BN 2, TV Pančevo, Dunav TV, Hype, Hype 2, KCN1, Supersat, Info 24, TV Plana, Apatin TV, Novosadska TV, TV Most, TV 9, VTV (BTB), Gem RTV, RTK, TV AS, V5, Lav plus, Sat TV, Bosphorus, RTV Vranje…

„Postavlja se pitanje koji je motiv, odnosno interes ili nužda svih navedenih medija da prenose predizborni skup koji je u funkciji izbora za lokalne izbore u Lazaravca, odnosno koje ne gledaju građani Lazarevca?“, naveo je Birodi.

Prema navodima Birodija, taj vid obraćanja govori da i „naredni lokalni izbori neće biti izbori lokalnih odbornika za lokalne skupštine, već će biti instrument aklamacije lične vlasti Aleksadra Vućića, gde su mediji samo instrument propagande, a ne u funkciji birača za čiji interes pita učesnika izbora, istražuje, podseća, debatuje, jednom rečju pomaže biračima da dobije sve potrebe informacije i shodno svojim interesima donese odluku za koga će da glasa“.

Taj vid kampanje dodatno će urušiti legitimitet novoizabranih skupština, jer će one biti odraz glasanja one aktere, a pre Vučića, koji se formalno neće baviti radom lokalnih samouprava, sem da koristi vanistitucionalna, odnsono neustavna i nezakonita rešenja, upozorio je Birodi u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi