Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS: Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje Gruhonjiću; SafeJournalists osuđuje napade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2024.

Autor: Fonet, Beta, 021.rs Izvor: 021.rs

OEBS: Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje Gruhonjiću; SafeJournalists osuđuje napade

Misija OEBS u Srbiji osudila je pretnje smrću Dinku Gruhonjiću, novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine koje su jutros ispisane na zgradi u kojoj živi u Novom Sadu.

"Ova zastrašujuća poruka predstavlja direktnu pretnju po život Gruhonjića i zahteva hitnu i temeljnu reakciju tužilaštva i policije i privođenje pravdi. Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje", ocenila je u saopštenju Misija OEBS.

Pozvali su političke lidere, javne zvaničnike i sve relevantne organe da nedvosmisleno osude sve slučajeve nasilja nad novinarima, u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, koju je 2018. godine potpisalo svih 57 država učesnica, uključujući i Srbiju.

"Misija pohvaljuje brzu reakciju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u razmeni vitalnih informacija o ovom napadu i traženju naknadnih akcija", dodaje se u saopštenju.

SafeJournalists: Hitna istraga zbog pretnji i nasilja koje trpe novinari u Novom Sadu

Regionalna mreža SafeJournalists pozvala je danas srpske vlasti da sprovedu hitnu temeljnu istragu zbog eskalacije pretnji i nasilja koje trpe novinari u Novom Sadu i zatražila bezbednost za novinare i medije, a krivično gonjenje za nasilnike.

Samo u Novom Sadu, za deset dana, sa pretnjama i napadima suočilo se čak sedam novinara. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, onlajn uznemiravanju ili pretnjama smrću, sposobnost srpskih novinara da rade svoj posao je ozbiljno ugrožena, kao i njihova bezbednost, dodaje se u saopštenju.

Novinari Tanjuga i Kurir televizije, zajedno sa Radijem 021.rs, verbalno su napadnuti dok su pratili demonstracije podrške Ani Mihaljici, kojoj je novosadski Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje dece.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), policija nije intervenisala da spreči mešanje u rad novinara.

Novinarka N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne onlajn uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja sa demonstracija.

Iste nedelje, još dvoje novinara i lidera Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dobili su hiljade onlajn pretnji smrću upućenih putem društvenih mreža i putem mejla.

Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih pretnji smrću, uključujući i neke uvrede seksualne prirode, kao i organizacija NDNV koji vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu "Rebedu" u Dubrovniku gde je pozvana da učestvuje kao panelistkinja.

Gruhonjić je bio meta javne kampanje linča, uključujući pretnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine.

Montaža je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava zadovoljstvo što se druži sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem, dodaje Mreža i navodi da je NDNV te pretnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tamara Filipović Stevanović upozorila je da je u Srbiji u porastu broj pretnji i uvreda upućenih novinarima.

Znajući da je Srbija zemlja u kojoj nisu kažnjena tri ubistva novinara u protekle tri decenije, veoma smo zabrinuti zbog svake pretnje novinarima koja ostane nerazjašnjena, dodala je ona.

"Pozivamo vlasti da garantuju bezbedno okruženje za novinare, omoguće im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjivosti sistematskim istraživanjem napada i pritužbi", ukazuje mreža SafeJournalists.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi