Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS klub poziva na predstavljanje knjige ,,Dalje od kraja sveta“ Mirka Bojića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 03. 2024.

Izvor: RTS

RTS klub poziva na predstavljanje knjige ,,Dalje od kraja sveta“ Mirka Bojića

Predstavljanje knjige reportaža Mirka Bojića "Dalje od kraja sveta" biće održano u četvrtak, 14. marta u RTS Klubu (Zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske). Početak je u 13 časova.

Na promociji će govoriti: Zoja Bojić (ćerka Mirka Bojića), Radoman Kanjevac (novinar i urednik u Radio Beogradu 2), prof. dr Veselin Kljajić (profesor na FPN-u), Radovan Popović (novinar, pisac i esejista), Jovica Krtinić (novinar, direktor Biblioteke Milutin Bojić i urednik izdanja) i Biljana Bošnjak Draganović (urednica u RTS Izdavaštvu).

Mirko Bojić (1932-2020) bio je novinar, dopisnik, urednik i pisac izdavačke kuće ,,Politika“ i član UNS-a. Knjiga u izdanju Biblioteke Milutin Bojić i RTS Izdavaštva je izbor njegovih reportaža iz raznih krajeva sveta objavljenih u ,,Politici“, ,,Ilustrovanoj Politici“ i ,,NIN“-u u višedecenijskom periodu od 1963. do 1998. godine. Ovaj izbor je samo mali deo Bojićevog novinarskog opusa.

U prvom tomu knjige „Dalje od kraja sveta“ su reportaže iz Afrike, koji otvaraju reporterski zapisi iz Sahare 1963. godine, u kojoj se Mirko Bojić izgubio sa dvojicom svojih saputnika (na putu za jednu oazu). To nesvakidašnje i neočekivano iskustvo pretočio je u zaista majstorski napisanu seriju reportaža, koje imaju gotovo filmsku tenziju.

Sa afričkog kontinenta Bojić se otisnuo dalje preko reportaža o egipatsko-izraelskom ratu, koje su nastavljene opisanim putešestvijama po Bliskom istoku. Bojić je ovde često u veoma rizičnim situacijama, naročito na obalama Sueckog kanala, a velikoj opasnosti izložiće se i odlazeći na razgovor sa palestinskim borcem Abu Salijem, koji je u to vreme bio visokorangiran na listi terorista za kojima je Izrael tragao.

A šta reći za reportaže iz Azije i Dalekog istoka? Bojić je među prvima, ako ne i prvi novinar iz ovog dela sveta, koji se našao u Kini 1970. godine, usred kulturne revolucije. U ovu zemlju je ušao kopnenim putem, u njoj proveo manje od dva meseca i tom prilikom zavirio u razne krajeve te dočarao atmosferu velikog preobražaja zemlje predvođene Mao Ce Tungom. Krunu azijskog dela knjige čine Bojićevi analitički članci o Indiji, kao i serija napisa, koji su pratili razvoj situacije posle atentata na Radživa Gandija. 

U drugom tomu knjige „Dalje od kraja sveta“ donosimo Bojićeve reportaže ponajviše iz udaljenih krajeva Sovjetskog Saveza. S pravom u ovom delu knjige dominiraju napisi o ovoj velikoj zemlji, koju je Bojić pohodio mnogo puta i u njoj bio veoma poštovan (o čemu svedoče priznanja koja je dobijao od kolega iz nekad velikog njuzmagazina Aganjok).

I naziv knjige „Dalje od kraja sveta“ zapravo je naslov njegove reportaže iz 1976, gde je opisao boravak na plovećoj santi leda na Arktiku, udaljenoj 1.000 kilometara od obale. Jedinstvenost ovog iskustva pretočenog u sjajne reportaže, koje su često na granici najfinije literature, zapravo najbolje odslikava celokupan sadržaj knjige. Ništa manje nisu uzbuljive Bojićeve reportaže iz Vladivostoka ili, recimo, obližnje Nahotke, gradića koji je u vreme kad je on boravio u njemu (1977. godine) postojao tek 27 godina.

Tu su i uzbudljive reportaže s američkog kontinenta, sa Kube i iz velikog broja drugih zemalja.

Čitajući ovu zbirku uzbudljivih utisaka o prirodi i ljudima, pola veka nakon što su ove novinarske reportaže napisane, još jednom se možemo uveriti kako svemu prolazi vreme – ljudima, državama, običajima i navikama – ali reči su ono što i danas, nakon toliko godina, uspeva da u nama probudi zanos, uzbuđenje i lepotu, na isti način na koji je i autor, pišući putujući, ne razdvajajući posao i zadovoljstvo, doživljavao neke važne događaje, predele i ljude.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi