Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zatraženo poništavanje postupka imenovanja članova komisije za ocenu medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 03. 2024.

Autor: Beta Izvor: Danas

Zatraženo poništavanje postupka imenovanja članova komisije za ocenu medijskih projekata

Kandidat za člana Komisije za ocenu medijskih projekata pristiglih na konkurs Novog Pazara Jovan Bukovala zatražio je od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da poništi Rešenje o imenovanju članova te komisije zbog, kako je naveo, kršenja zakona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je za članove komisije imenovao Željka Dulanovića, ispred Udruženja medija i medijskih radnika, Ediba Honića kao predstavnika Udruženja novinara Srbije, Slobodana Đurića kojeg je kandidovalo Udruženje sportskih novinara Srbije, Muharema Mutabdžiju ispred Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal press“ i Vojkana Ristića kao nezavisnog stručnjaka.

Bukovala smatra da je Rešenje ništavno jer ga je doneo gradonačelnik, kao stvarno nenadležan organ, a ne Gradsko veće, čime je prekršen Zakon o opštem upravnom postupku.

On se pozvao i na presudu Vrhovnog kasacionog suda iz 2020. godine, za istu upravnu stvar.

Bukovala je naveo i da je za člana Komisije izabran Slobodan Đurić, kao predstavnik Udruženja sportskih novinara Srbije, koje nije upisano u Registar udruženja Agencije za privredne registre, pa se na njega ne primenjuje odredba Zakona o javnom informisanju, već Zakona o sportu.

Osim Zakona o javnom informisanju, Bukovala navodi da je u toj situaciji prekršen i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kao nepravilnosti i kršenje Zakona o javnom informisanju i Pravilnika Bukovala vidi i to što na sajtu lokalne samouprave nisu objavljene biografije kandidata i imenovanih članova Komisije, uz napomenu da je njegov broj bodova netačno izračunat, te da umesto 65, on zapravo ima 80.

Bukovala smatra i da je prošlogodišnje rešenje o imenovanju Andrijane Srećković za člana Komisije nezakonito jer je ona upisana u Registar javnih funkcionera kao zamenik člana izborne komisije Ljiga, pa je samim tim potrebno poništiti i Rešenje o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini.

Privremeni organ Novog Pazara raspisao je 12. februara konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2024. godini, za šta je budžetom predviđeno 39 miliona dinara, sedam miliona manje nego u prošloj godini.

Konkursom je predviđeno sufinansiranje sadržaja namenjenih za televiziju, radio, internet portale, štampane medije i novinske agencije.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 200.000 dinara, a najveći 32,5 miliona dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi