Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odluka o izručenju Džulijana Asanža Americi u martu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 02. 2024.

Izvor: FoNet/Danas

Odluka o izručenju Džulijana Asanža Americi u martu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mogao bi najranije u martu da sazna kakva je odluka dvoje sudija Višeg suda u Londonu o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Posle dva dana rasprave pred Višim sudom, na kojoj su Asanžovi advokati tvrdili da bi njegovo izručenje u Sjedinjene Države bilo „flagrantno uskraćivanje pravde“, sudije su saopštile da će odvojiti vreme da razmotre presudu, objavio je Asošijetd pres.

Američki advokati rekli su da je Asanž ugrozio živote i otišao dalje od novinarstva u pokušaju da traži, ukrade i neselektivno objavi poverljive dokumente američke vlade.

Asanžovi advokati zatražili su od Višeg suda da mu odobri novu žalbu na izručenje, ali se odluka ne očekuje pre marta.

Ako sudije Viktorija Šarp i Džeremi Džonson donesu odluku protiv Asanža, on može da zatraži od Evropskog suda za ljudska prava da blokira njegovo izručenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegove pristalice, ipak, strahuju da bi mogao da bude izručen u SAD pre nego što Evropski sud bilo šta odluči, jer je britanska vlada već potpisala nalog za ekstradiciju.

Asanžu se stavlja na teret 17 optužbi za špijunažu i jednu optužba za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja gomile poverljivih američkih dokumenata pre skoro 15 godina na svojoj veb stranici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi