Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lalić: Vlast obožava tabloide
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2024.

Izvor: Fonet

Lalić: Vlast obožava tabloide

Problem tabloidizacije medija potiče od tabloidne vlasti koja obožava tabloide i veruje da su to najbolji mediji, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić i ukazao da samo u Srbiji državnici daju intervjue tabloidima.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni objasnio da vlast od tabloida pravi “mejnstrim medije, a ozbiljne gura na ivicu”.

Prema Lalićevim mišljenju, to je planirano i deo je sveopšte estetike koja se nameće društvu.

Govoreći o slobodi govora u medijima, Lalić je ocenio da vlast pronalazi način da dokaže da ta sloboda nije ukinuta, jer danas na društvenim mrežama svako može da kaže sve.

Kako je precizirao, “mi mislimo da je u tim vređanjima na mrežama dokaz da imamo slobodu govora, a vređanje je stvar nepristojnosti".

"To je ono kad izgubite argumente u kafani i krećete da psujete, ako ste nepristojni”, rekao je Lalić.

On je kao evidentno ukidanje slobode govora označio odluku Radiotelevizije Srbije da sa sednice Saveta bezbednosti UN emituje samo govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da prenos prekine kada je govorio premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Koliko čujemo kosovske televizije su prenele jedno i drugo. Dakle, vi na tim nivoima vidite slobodu govora, ali u tim parolama i greškama devedesetih imate hiljadu argumenata protiv i zato je izuzetno teško da pricate o jednom slučaju”, objasnio je Lalić.

Osvrćući se na specifičan odnos vlasti prema medijima, on je konstatovao da je Vučić jedini čovek koji poznaje više novinara nego bilo ko drugi.

“On dolazi iz novinarske porodice, a zaboravlja se da je i on počeo da radi kao novinar, izuzetno neuspešan novinar, ali je u medijima jako dugo i to je jedna specifična stvar koja nije naivna ako je posmatrate kroz neku analizu”, obrazložio je Lalić.

Prema njegovom mišljenju, problemi medija potiču i od toga što u doba kada je Vučić bio deo Srpske radikalne stranke to nije bila naročito perspektivna stranka i pratili su je prosečni novinari, koji su danas glavni na medijskoj sceni, zahvaljujući ličnom poznanstvu.

“Nije baš dobro da zapošljavate prijatelje, nego treba da zapošljavate onoga ko može da vam završi posao. Tako da je to jedna specifična situacija sa dosta specifičnih elemenata”, rekao je Lalić.

Upitan koliko na medije utiču ekonomski pritisci, on je odgovorio da slobodan protok reklama i slobodno tržište imaju veliki uticaj na slobodu medija.

Suštinski problem je što imate potpuno nelojalnu konkurenciju, ukazao je Lalić i napomenuo da je to problem o kojem se nedovoljno govori, "a što više vreme protiče to vas sve više umara”.

Dok imamo ovakvu političku situaciju i polarizaciju koja nije politička nego društvena, biće vrlo teško vratiti kulturu dijaloga u medije, zaključio je Lalić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi