Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koje JLS se nisu odazvale na obuku Ministarstva informisanja o sufinasiranju medijskih projekata?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 02. 2024.

Izvor: Naša Mesta

Koje JLS se nisu odazvale na obuku Ministarstva informisanja o sufinasiranju medijskih projekata?

Obuka Ministarstva informisanja i telekomunikacija za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja bila je veoma posećena. Tačni podaci još nisu obrađeni, ali su procene da je na obuci bilo prisutno više od dve trećine opština i gradova.

Ministarstvo je angažovalo sve resurse da obaveštenje i poziv na obuke stigne do svih JLS, pa su predstavnika koji nisu potvrdili dolazak pozivali i lično.

Obuke na kojima su se zaposleni upoznali sa odredbama novog Pravilnika i svim pratećim obrascima koji se popunjavaju na konkursima, održane su u Beogradu 31. januara, 1. i 2. februara.

Ministarstvo je jedinicama lokalne samouprave i gradovima naknadno poslalo i templejte sa uputstvima.

Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđena je obaveza kako Republike Srbije, tako i pokrajine i svih lokalnih samouprava da stvaraju podsticajno i povoljno okruženje za rad medija. Posebno je važno za lokalne samouprave da podstaknu izveštavanje o lokalnim i regionalnim temama, ali i rad višejezičnih medija kao i rad medija civilnog sektora. Ovo lokalne samouprave treba da rade sufinansiranjem projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa putem javnih konkursa.

Redovno praćenje dešavanja, odnosno vesti ne smatra se projektom.

O komisijama koje će sprovoditi konkurse

Za potrebe ocene i izbora medijskih projekata koji se prijavljuju na konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja jedinice lokalne samouprave moraju imenovati stručne komisije.

Komisija mora imati neparan broj članova, zakon predviđa tri ili pet. Članove komisije imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs i to iz reda teoretičara, analitičara i praktičara iz oblasti medija koji se samostalno prijavljuju, odnosno koja prijavljuju novinarska i medijska udruženja, a koji nisu u sukobu interesa, odnosno koji ne obavljaju javnu funkciju. Većina članova komisije treba da bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove.

Za člana komisije može biti imenovano lice koje uživa ugled u stručnoj javnosti, koje ima akademsko obrazovanje iz oblasti značajnih za medije ili je objavilo naučne i stručne radove ili ima iskustvo u oblasti medija.

Članovi komisije imenuju se za svaki konkurs posebno i prethodno se boduju. Odluka o imenovanju i bodovne liste za ocenjivanje biografija, kao i biografije svih prijavljenih kandidata za članove komisija, uključujući i biografije imenovanih članova komisija objavljuju se na veb prezentaciji organa koji je raspisao konkurs. Pritom se mora paziti da se ne objave osetljivi podaci poput JMBG, brojeva telefona i adresa. Članovi komisije imaju pravo da za svoj rad dobiju naknadu.

Ko sve može da predlaže kandidate za komisiju

Novinarska i medijska udruženja formiraju do kraja godine koja prethodi godini raspisivanja konkursa bazu svojih kandidata, koja se vodi u Jedinstvenom informacionom sistemu, iz koje predlažu člana komisije za svaki pojedinačan konkurs raspisan u narednoj godini.

Teoretičari, analitičari i praktičari iz oblasti medija, samostalno se prijavljuju do kraja godine koja prethodi godini raspisivanja konkursa. Isto lice može biti prijavljeno u bazu kandidata samo po jednom osnovu, kao kandidat novinarskog ili medijskog udruženja ili kao lice koje se samostalno prijavljuje.

Biografije kandidata za članove komisije se vrednuju na osnovu bodovne liste za članove komisije, koja je sastavni deo obrasca za prijavu za člana komisije.

Baza kandidata za članove komisija, koja će se voditi u Jedinstvenom informacionom sistemu, kada on 2025. godine počne sa radom, ažuriraće se jednom godišnje u periodu od 1. septembra do 31. decembra tekuće godine za učešće kandidata za članove komisija na konkursima u narednoj godini.

Ministarstvo informisanja organizuje obuku za članove komisija 23. februara.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi