Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komitet za zaštitu novinara: Vlasti moraju da sprovedu brzu istragu o pretnjama redakciji Cenzolovke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 01. 2024.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: Cenzolovka

Komitet za zaštitu novinara: Vlasti moraju da sprovedu brzu istragu o pretnjama redakciji Cenzolovke

Vlasti Srbije moraju da pokažu da je potpuno neprihvatljivo da se novinarima preti nasiljem i smrću zbog njihovog izveštavanja i da svim neophodnim merama obezbede da novinari budu zaštićeni, kaže Atila Mong predstavnik Komiteta za zaštitu novinara za Evropu povodom pretnji redakciji Cenzolovke.

„Srpske vlasti moraju da sprovedu brzu i temeljnu istragu o pretnjama smrću koje je primila redakcija Cenzolovke. Odgovorni treba brzo da odgovaraju, a novinari moraju biti zaštićeni“, kaže za Cenzolovku Atila Mong, predstavnik Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu, povodom pretnji koje je redakcija dobila nakon što je objavila tekst o pretnjama novinarima Vanji Đurić sa N1 i Željku Veljkoviću sa Nove S.

„Vlasti Srbije moraju da pokažu da je potpuno neprihvatljivo da se novinarima preti nasiljem i smrću zbog njihovog izveštavanja i da svim neophodnim merama obezbede da novinari budu zaštićeni,” ističe Mong.

Mnogo zavisi, dodaje on, i od ukupnog nivoa solidarnosti među novinarima.

„Od zemlje do zemlje se razlikuje kako novinarske zajednice reaguju na takve pretnje, a po mom iskustvu mnogo zavisi od ukupnog nivoa solidarnosti među novinarima. U mnogim zemljama gde je novinarska zajednica podeljena i polarizovana, ovaj nivo solidarnosti može biti veoma nizak, nažalost“, kaže za Cenzolovku Atila Mong.

Komitet za zaštitu novinara je neprofitna organizacija novinara, istraživača i advokata koji širom sveta podržavaju ugrožene novinare i medijske slobode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi