Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opština Gračanica uložila žalbu na presudu u vezi sa peticijom za pripajanje opštini Kosovo Polje. Budimir Ničić: Očekivano – izgubiće ponovo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 01. 2024.

Autor: Medijacentar Čaglavica Izvor: Medijacentar Čaglavica

Opština Gračanica uložila žalbu na presudu u vezi sa peticijom za pripajanje opštini Kosovo Polje. Budimir Ničić: Očekivano – izgubiće ponovo

Opština Gračanica uložila je žalbu „protiv presude“ Osnovnog suda u Prištini kojom se ova opština obavezuje da novinaru Budimiru Ničiću omogući uvid u službenu dokumentaciju u skladu sa njegovim zahtevom koji se odnosi na „Peticiju za pripajanje opštini Kosovo Polje“.

Pravni zastupnik opštine Gračanica advokat Negovan Šaranović naveo je da tužena strana u celosti pobija presudu i to zbog “kršenja odredbi Zakona o upravnim sporovima i “zbog pogrešnog ili nepotpunog konstatovanja faktičkog stanja”.

U žalbi koju je dobio i Ničić kao strana u postupku se između ostalog navodi da “peticija fizičkih lica ne predstavlja službeni dokument, jer kako navodi nije doneta od strane javne institucije, u ovom slučaju opštine Gračanica.

Navodi se i da “potpisnici privatne peticije imaju pravo na zaštitu ličnih podataka i tajnost pisma, jer peticija i predstavlja pismo kao sredstvo opštenja potpisnika peticije – građana sa javnom institucijom”.

“Nesporna je činjenica da peticija predstavlja lični čin potpisnika i da suštinu i zaštitni objekat peticije predstavlja zaštita ličnih imena, potpisa i podataka potpisnika te da bi dostavljanje takvih osetljivih i poverljivih podataka tražiocu informacija koji je po profesiji novinar Glasa Amerike bez saglasnosti potpisnika peticije i njihovo plasiranje u sredstvima javnog informisanja za posledicu imalo kompromitaciju, moguće zloupotrebe podataka i druge neželjene neprijatnosti kojima bi bili izloženi potpisnici peticije”, navodi se između ostalog u žalbi.

Novinar Budimir Ničić kaže da je nije iznenađen što je opština Gračanica uložiti žalbu, ali da očekuje da će je sud odbiti kao neosnovanu.

“U pitanju je klasična kupovina vremena, jer opština Gračanica očigledno očekuje da ovo traje još četiri pet godina koliko je skoro i trebalo vremena da se završi prvostepeni proces, ali verujem da će sud na osnovu mog odgovora na žalbu biti efikasan i da ću uskoro dobiti traženi dokument”, naveo je Ničić.

Podsetimo, Ničić je tužbu protiv opštine Gračanica podneo 25.04.2019.godine zbog toga što je opština Gračanica odbila da mu dostavi kopiju dokumenta od javnog značaja, odnosno peticiju građana za pripajanje oko 100 hektara teritorije opštini Kosovo Polje koju je tražio 13.09.2018 godine.

Prvo ročište u vezi s ovim slučajem održano je 23.10.2023. godine, četiri i po godine od podnošenja tužbe, a Ničić je presudu prvostepenog suda, koja je u njegovu korist, dobio krajem decembra prošle godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi