Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  List "Jedinstvo" obeležava 79 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 12. 2023.

Autor: Andrija Igić Izvor: RTS

List "Jedinstvo" obeležava 79 godina postojanja

Prištinski list "Jedinstvo" sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležava 79 godina od štampanja prvog broja, čuvajući kulturu, slobodu, pismo i društveni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Na svečanosti, u redakciji lista, direktorka Rada Komazec rekla je da je priča o Jedinstvu priča o Kosovu i Metohiji, svima onima koji su ga stvarali i koji svojim izveštajima i prilozima zapečatili njegove stranice ali isto tako i svedočanstvo borbe i antifašističke tradicije srpskog naroda.

"Cela jedna istorija stradanja srpskog naroda ispisana je na stranicama lista Jedinstvo. U centru interesovanja lista je običan, mali čovek, tako da nema nijednog mesta i zaseoka na KiM gde noga hroničara lista nije kročila. Tako je Jedinstvo tugovalo i radovalo se, živelo sa običnim malim ljudima", navela je Komazecova.

Jedinstvo je, dodala je ona, nezaobilazni istorijski dokument i jedan od najpouzdanijih stubova srpskog naroda na Kosovu i njegovog identiteta.

Jedinstvo je nakon sukoba 1999. godine ostalo jedini srpski list na Kosovu i Metohiji, a čestitke povodom godišnjice uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, akademici Matija Bećković i Svetislav Arsić Basara, Udruženje novinara Srbije, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i drugi.

U broju povodom jubileja a koji se poklapa sa novogodišnjim izdanjem, list objavljuje intervju sa episkopom raškoprizrenskim Teodosijem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi